Peníze z náhrad Prahy 5 zmizely nelegálně v kapsách zastupitelů

Praha – Odměny za práci zastupitele jsou většinou pouze symbolické, protože se jedná o čestnou funkci. Na radnici Prahy 5 se ale najdou tací, kteří si za svou práci nechají velmi dobře platit. A to i přesto, že mnohdy porušují zákon. Patří mezi ně například farářka Petra Šáchová, která z městského rozpočtu dostávala náhrady, na něž jako zaměstnanec nemá právo. Po dalších zastupitelích používajících podobné triky pátrala v pořadu Reportéři ČT Jana Neumannová.

„Náhrady neuvolněných zastupitelů je jakási kompenzace tomu, kdo se věnuje  zastupitelskému mandátu tak, aby mu nějakým způsobem byla kompenzována jeho činnost,  respektive ten čas, který stráví tím, že vykonává ten mandát,“ přiblížil právník Transparency International Vladan Brož. Náhrady za ušlý zisk se přitom platí přímo těm, kteří pracují na živnostenský list. Pokud se jedná o zaměstnance, jdou náhrady přímo zaměstnavateli. Někteří zastupitelé Prahy 5 v pracovním poměru si ale založili živnostenský list a náhrady tak dostávají, čímž porušují zákon.

Farářka a bývalá modelka dostávala od radnice tučné kapesné

Petra Šáchová  je farářka československé církve husitské. Jako mladá zaujala veřejnost tím, že se kromě kázání živila i jako modelka. Byla také zvolená Miss Praha. Dnes je farářkou v kostele na pražském Smíchově. V roce 2010 byla zvolena do zastupitelstva za sociální demokracii. Právě Šáchová zřejmě pobírá od městské části nemalé náhrady. V průměru se pohybují okolo pětadvaceti tisíc korun měsíčně, za zhruba polovinu funkčního období si účtovala 280 tisíc korun.

Farářka Petra Šáchová
Zdroj: ČT24

Dalším ze zastupitelů, který nelegálně inkasoval peníze od zastupitelů, je Herbert Heissler. Náhrady čerpá ještě vyšší než Petra Šáchová. Ročně zhruba 300 tisíc. Částka za jeho šestileté funkční období se může blížit ke dvěma milionům. Je přitom vedoucí katedry na  Vysoké škole finanční a správní. Také sociální demokratka Jana Mrázková je zaměstnaná v menze na koleji Kajetánka a dostává přitom náhrady podobně Jan Martinec, vědecký pracovník na Akademii věd.

Na zastupitele nemáme páku, brání se starosta

„Bohužel nemáme žádný efektivní nástroj, jak požadovat doložení toho, že ten člověk není  v jiném zaměstnaneckém poměru, protože ho tam zákonodárce nedal. To znamená, že máme pouze čestné prohlášení a musíme věřit ve slušnost zastupitelů a v to, že uvádějí pravdu,“ reagoval současný starosta Miroslav Zelený. 

Zastupitel Milan Macek potvrdil, že je problém zjistit, kolik městská část na náhradách vyplácí. „Já mohu pouze říct, že lze zjistit souhrnné částky, kolik je vypláceno, pro příklad v letošním rozpočtu je na tuto částku plánováno čtyři a půl milionu, v roce 2011 to bylo přes pět milionů,“ dodal. Podle informací ČT si zastupitelé nárokovali v roce 2011 až 36 tisíc měsíčně, v roce 2012 to bylo maximálně 27 tisíc korun za měsíc.

Náhrady zastupitelům se vyplácí i na jiných radnicích, kde ale zdaleka nedosahují takových výšek. Kromě vysoké částky náhrad je na Praze 5 problémem především to, že někteří zastupitelé jednají protizákonně. Pokud by jim to bylo dokázáno, museli by zřejmě peníze vracet. Farářka Šáchová na všechny veřejné funkce již rezignovala. 

Zneužívání náhrad v zastupitelstvu Prahy 5 (zdroj: ČT24)