Sochy z Hitlerovy sbírky budou do listopadu k vidění ve Vyšším Brodě

Vyšší Brod – Trojice soch ze soukromé sbírky Adolfa Hitlera se po 70 letech vrátily do svého někdejšího úkrytu – vyšebrodského kláštera. Nacisté je tam před koncem války navezli s tím, že se stanou součástí Hitlerova muzea. Později se sochy z obav před zničením přemístily do depozitáře Jihočeské galerie. Nyní se vrací zpět jako součást zemské výstavy.

Sochy dříve stály v parku zámku Hluboká nad Vltavou. Když ale vyšlo najevo, komu patřily, galerie je ukryla. Hrozilo podle ní nebezpečí, že by mohly přilákat zloděje nebo neonacisty. Nyní jsou poprvé zapůjčeny do Vyššího Brodu. Právě tam za války Hitler ukrýval cenné umělecké sbírky.

Tehdy do kláštera směřovala díla v milionové hodnotě, která měla být součástí Hitlerova muzea. Chodby tehdy ukrývaly i vznešené sochy mužských a ženských postav. Nyní ale budou vystaveny venku. Tím, že sochy patřily přímo Hitlerovi, mají teoretickou hodnotu statisíců eur. Proto je budou hlídat kamery a jejich podstavce navíc architekti zabezpečí. Sochy budou v klášteře do 3. listopadu, poté se opět vrátí do depozitářů hlubocké galerie.

Vyšší Brod se stal jedním z míst, kam Hitler svážel koupená či ukradená umělecká díla určená pro budoucí galerii německého umění. V roce 1945 tak čekalo americké vojáky v klášteře překvapení – našli tu sochy, obrazy, zlaté mince či mobiliář.

Po válce ale tyto umělecké předměty zmizely a dokázal je vypátrat český publicista, spolumajitel pražského nakladatelství Eminent, Jiří Kuchař – právě díky náhodném objevení soch na zámku Hluboká. Jde o trojici plastik: Rozsévač Williho Knappa, Afrodité od Wilhelma Wandschneidera a socha Hermana Zettlitzera Veslař.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)