V Kunraticích hoří spor o vykácené stromy

Kunratice – Za kácení stromů kolem kulturní památky Bažantnice požadují obyvatelé Kunratic odstoupení magistrátního úředníka, který vydal povolení bez souhlasu městské části a památkářů. Kácení podle nich bylo účelové, aby tady mohl majitel sousedního pozemku postavit vilu.

Známý pražský stánkař z Václavského náměstí Milan Janeček je zase o kus blíž možnosti stavět na samé hraně kulturní památky Bažantnice v Kunraticích, zlobí se tamní starousedlíci. Magistrát mu totiž povolil vykácet na obecním pozemku vzrostlé stromy, jejichž koruny zasahovaly na jeho parcelu.

Podle předsedy občanského sdružení Pro Kunratice Lubomíra Rosíka jde o účelovou věc. Úředníci z magistrátu se ohánějí odborným posudkem, stromy prý byly poškozené, jak potvrdil ředitel odboru rozvoje veřejného prostoru Magistrátu hl. m. Prahy Dan Frantík. „Byla tam obecní skládka, já ji vyčistil. Pozemek je v katastrálním území veden jako stavební,“ říká Milan Janeček.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Místní radnice ale byla na rozdíl od magistrátu přísnější. Jinou žádost o kácení stromů, tentokrát přímo na Janečkově pozemku, shodila ze stolu. Snahy magistrátu vyhovět developerům, aby se u Bažantnice mohlo stavět, byly zřejmé už před 15 lety, kdy se ze dvou pozemků bez souhlasu zastupitelů staly stavební parcely.

Městská část i místní sdružení usilují o opětovné zařazení pozemků pod lesní zeleň. Starostka MČ Praha-Kunratice Ivana Kabelová (ODS) se nechala slyšet, že jde o chybu v územním plánu. Na kácení i převod pozemků si chce posvítit kontrolní výbor magistrátu. Kunratický lesopark Bažantnice tvoří spolu s hospodářským dvorem a zámkem unikátní historický komplex.