Jindřichohradecká nemocnice otevřela urgentní příjem

Jindřichův Hradec - Jako první v Jihočeském kraji má jindřichohradecká nemocnice urgentní příjem. Jinými slovy místo, kde od záchranné služby přebírá pacienty ve velmi vážném stavu. Jedná se o vysoce specializované pracoviště.

Na urgentním příjmu v jindřichohradecké nemocnici dostane pacient veškerou potřebnou péči hned a na jednom místě. Dokonce i odborní lékaři přicházejí za ním. „Tyhle urgentní příjmy fungují v západní Evropě nebo v Americe. Zde se staráme o pacienty, kteří mají selhání základních životních funkcí,“ vysvětlil primář ARO z jindřichohradecké nemocnice Vít Lorenc.

Kromě akutního příjmu se postavil i „infekční box“

Během relativně krátké doby se může pacient z příjmu dostat rovnou na operační sál. „Je to léty osvědčený model, že je nejlépe pacienty v kritickém stavu svážet na jedno místo,“ podotkl Lorenc. Akutní příjem vybudovala nemocnice v sále, který se příliš nevyužíval. V rámci oddělení to nebyla jediná změna. Druhou novinkou byla místnost nazvaná infekční box, která je neužitečnější při chřipkové epidemii.

Do přestavby se investovalo celkem dva miliony sedm set tisíc korun. „Pokud se investuje opravdu racionálně, můžeme udělat, dovolím si říct, velmi mnoho muziky za málo peněz,“ řekla radní Jihočeského kraje Ivana Stráská. Nový příjem převzal do péče již ve zkušební době několik desítek pacientů.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)