Klášter ve Zlaté Koruně otevře veřejnosti opatskou kapli

Zlatá Koruna (Českokrumlovsko) - Zpřístupněním opatské kaple si připomene klášter ve Zlaté Koruně na Českokrumlovsku 750 let od svého založení. Místnost se vzácnými nástěnnými malbami si veřejnost bude moci poprvé prohlédnout právě dnes. Klášter je výjimečný gotickým stavitelstvím - tento sloh reprezentuje chrám Nanebevzetí Panny Marie, křížová chodba, kaple Andělů strážných a také nově zpřístupněná opatská kaple. Tu doposud nemohli návštěvníci vidět, protože byla ve špatném stavu a stála mimo dosavadní trasy.

„Po posunutí návštěvnického centra se však i opatská kaple dostává blíž návštěvním okruhům,“ vysvětluje náměstek pro správu objektů českobudějovického Národního památkového ústavu Zdeněk Troup. 

V osmiúhelníkové opatské kapli svatého Jiří v poslední době pracovali restaurátoři, kteří se zaměřili na obnovu nástěnných maleb. Nejstarší pochází z doby kolem roku 1360. „Jedná se zvláště o středověkou figurální malbu umístěnou nad vchodem do kaple, zobrazující pravděpodobně svatého Václava. Její hodnotu umocňuje nejen její stáří a kvalita, ale také vazba na cisterciácké prostředí, ve kterém se v dané době objevovaly figurální výjevy spíše výjimečně,“ popisuje kapli ředitel českobudějovického Národního památkového ústavu Petr Pavelec. 

Klášter Zlatá Koruna
Zdroj: ČT24/www.blanet.cz

Klášter nad Vltavou založil v roce 1263 český král Přemysl Otakar II. První mniši přišli do Zlaté Koruny z rakouského kláštera Heiligenkreuz. Na počest Přemysla Otakara II. bude letos zahájena celosezonní výstava Král a jeho Koruna.