Příjezdovou cestu nahradí „dálnice“, vlastníci musí k chatám po poli

Opatovice nad Labem (Pardubicko) – Přestavba silnice spojující Hradec Králové s Pardubicemi vadí chatařům od opatovického písníku. Stavba jim totiž odřízla příjezdovou cestu k jejich pozemkům, žádnou náhradu však stát postavit nenechal. Vlastníci tak zatím ke svým pozemkům jezdí po poli.

Rekonstrukce hradecko-pardubické silnice I/37 má zvýšit její kapacitu a v budoucnu umožnit také zvýšení rychlosti až na 110 km/h. Pro obyvatele a chataře od opatovického písníku však stavba znamená pohromu – nemohou domů. Příjezdová silnice zanikla a žádná náhrada není. Zatím tak vlastníci domů jezdí po poli a ničí tak nejenom půdu, ale i svá auta. „Je to svým způsobem banditismus, ale jak se sem mám dostat? Zákon mi zajišťuje dostat se na svůj vlastní pozemek,“ podotkl spolumajitel pozemku u písníku Jiří Skalický.

Ke stavbě náhradní silnice za tu zrušenou se nikdo nemá. „Vlastníci dostali ve stavebním povolení podmínku, že se výjezd musí po rozšíření silnice zřídit z jiné strany,“ odmítla za Ředitelství silnic a dálnic jeho mluvčí Nina Ledvinová. Pozemkový úřad sice vytyčil možnou trasu nové příjezdové cesty, ale nemá peníze na její stavbu. Podobně je na tom opatovický obecní úřad. „Myslím, že se nacházíme v naprosto patové situaci, z hlediska výstavby silnice – že by tady byly nějaké finanční prostředky – neřešitelné,“ podotkl starosta Pavel Kohout.

Celý spor o příjezdovou cestu k opatovickému písníku trvá už dva roky, chatařům nepomohlo ani odvolání ke krajskému úřadu.