Projekt nového obecního domu ve Starém Hradišti rozhádal místní

Staré Hradiště - Obyvatelé i zastupitelé Starého Hradiště na Pardubicku se přou o výstavbu víceúčelového domu. Stavba za 50 milionů korun by měla sloužit jako společensko-komerční centrum. Ovšem obec by se musela zadlužit a to se kritikům nelíbí.

Někteří obyvatelé Starého Hradiště už sepisují petici proti stavbě a požadují referendum. Podle nich si obec s rozpočtem 15 milionů nemůže tak nákladný projekt dovolit. „V tak závažné věci, jako je zadlužení na několik období, by lidé měli být informováni a měli by sami rozhodnout,“ myslí si hradišťský zastupitel Pavel Vrátil (nestr.).

Starosta obce Miroslav Čepčář (nestr.) projekt brání, část investic prý pokryjí dotace. „Zvažujeme financování tohoto objektu tak, aby nebyly narušeny plánované akce v obci,“ tvrdí. Projekt hájí i jeho autor, o konečné podobě stavby se ale bude ještě rozhodovat. Není proto zdaleka jasné, kolik bude nakonec stát.

Kritikům se nelíbí ani to, že o stavbě by se mělo rozhodovat krátce před komunálními volbami. „Rozhodnout takovou akci ke konci volebního období s tím, že se vezme úvěr, nepovažuji za vhodné,“ konstatuje Vrátil.

Vedení obce chce o sporné výstavbě společenského centra s obyvateli Starého Hradiště jednat. Teprve podle reakcí se zastupitelstvo rozhodne, zda bude v projektu 
pokračovat.