Na dolním Labi vyroste 6 veřejných přístavišť

Praha - Společnost Zakládání staveb postaví na dolním Labi šest veřejných přístavišť. Přístavy v Dolních Zálezlech, Libochovanech, Lovosicích, Litoměřicích, Nučnicích a Libotenicích na Litoměřicku mají být hotové v příštím roce před začátkem plavební sezony. Uvedl to mluvčí Ředitelství vodních cest (ŘVC) Václav Straka. Stání pro menší rekreační lodě a větší plavidla až do stometrové délky vyjdou celkově na 74 milionů korun.

Stavbu přístavů na dolním Labi považuje Ředitelství vodních cest za pilotní projekt, podle kterého by chtělo obdobné mariny budovat i na jiných částech řeky. „Druhou fází projektu je budování infrastruktury na středním Labi. Tam je to ale jen v rovině úvah,“ uvedl Straka. ŘVC zatím řeší, kde přesně by na středním Labi měla přístaviště vzniknout, a hledá proto partnerské obce, které mají o projekt zájem. 

Ředitelství vodních cest totiž zajišťuje pouze ty části staveb, které souvisí přímo s vodou. Přístupovou cestu po souši, elektrickou a vodovodní přípojku musí na svoje náklady vybudovat obec. 

ŘVC plánuje další veřejná přístaviště, ta jsou ale zatím s otazníkem

Pokud se přístavy v prvních šesti lokalitách osvědčí a do obcí kolem Labe po vodě připluje více turistů, plánuje ŘVC další rozšiřování sítě veřejných kotvišť. Zda se ambiciózní projekt nakonec uskuteční, není ale jasné. ŘVC totiž hrozí zánik, protože v rámci úsporných opatření a slučování úřadů chce ministerstvo dopravy převést jeho agendu na jednotlivá povodí a ministerstvo dopravy. 

Stavební společnost Zakládání staveb v minulosti na českých řekách stavěla například protipovodňovou ochranu přístavu v Nymburku a v Děčíně a podílela se na protipovodňových opatřeních na pražské Kampě a ochraně pilířů Karlova mostu před následky povodní.