Jak na přeplněné školky? Rodiče přehlašují děti k příbuzným

Pardubice - Přestože Pardubice v posledních letech navýšily kapacitu mateřských škol, probíhající zápisy odhalují, že míst nebude dostatek. Žádosti rodičů převyšují možnosti školek. Mezi rozhodující kritéria pro přijetí patří věk dítěte i jeho trvalé bydliště v Pardubicích. Někteří rodiče se tak dostávají do složité situace. Přijetí se tak snaží napomoci i přehlašováním místa trvalého bydliště svých dětí.

Podle ředitelky MŠ Odborářů v Pardubicích Ivany Vondrákové čeká školka přibližně stejné množství přihlášek jako loni, tedy kolem sedmdesáti až osmdesáti. Přijímat bude ale jen asi čtyřicet sedm dětí. Aby dítě mělo šanci na přijetí, musí mít trvalé bydliště v Pardubicích. Rodiny z okolních obcí proto hledají možnosti, jak to zařídit.

„Vím, že spousta maminek, které nebydlí v Pardubicích, si přehlašují děti k babičkám, příbuzným, kteří bydlí v Pardubicích, protože na přihlášku se píše trvalé bydliště,“ říká Pavla Zajíčková, matka u zápisu.

„Není to rozhodně fér vůči městu, ale je to věc, kterou my těžko ovlivníme a dělá nám to samozřejmě problémy,“ uvedl Jindřich Tauber (ČSSD), náměstek primátorky Pardubic. Zatímco dnes musejí školky některé děti odmítat, do tří let by měla být situace zcela opačná. Magistrát tak bude muset řešit, co s poloprázdnými budovami.

Školky v Pardubicích jsou přeplněné, rodiče vymýšlejí fígly (zdroj: ČT24)