V jižních Čechách je smogová situace – kvůli ozonu

České Budějovice – Český hydrometeorologický ústav vyhlásil v Jihočeském kraji smogovou situaci. Na rozdíl od zimních měsíců, kdy bývá příčinou podobných situací polétavý prach, tentokrát tak meteorologové učinili kvůli nadlimitní koncentraci troposférického ozonu. Prahovou hodnotu 180 mikrogramů na metr krychlový překročila koncentrace ozonu na měřicí stanici v Hojné Vodě v Novohradských horách.

Smog uprostřed slunečného týdne a na neobvyklém místě vyhlásil ČHMÚ. Neměl ovšem na výběr. Klíčové pro vyhlášení smogové situace pro Jihočeský kraj byla vysoká koncentrace ozonu v Novohradských horách. „Pokles koncentrace troposférického ozonu pod informativní prahovou hodnotu se předpokládá nejpozději v 18:00,“ uvedl Jaroslav Hintermüller z českobudějovického pracoviště ČHMÚ. Její překročení se ale předpokládá i v pátek. Vysokou, ačkoli ne nadlimitní koncentraci vykázaly dnes také měřicí stanice například na Přimdě nebo v Plzni.

Osobám s chronickými dýchacími potížemi, starším lidem a malým dětem se doporučuje zdržet se při pobytu pod širým nebem v odpoledních hodinách zvýšené fyzické zátěže, spojené se zvýšenou frekvencí dýchání. U dospělých lidí bez zdravotních potíží nejsou nutná žádná omezení.

Zvýšená koncentrace troposférického ozonu je podle Jaroslava Hintermüllera v teplých slunečných obdobích vždy vyšší. Nejvíce je ho tam, kde je vzduch řidší, tedy ve vyšších polohách.