Stodola ve Volyni se bourat neměla, rozhodlo ministerstvo

Volyně - Starosti s bouráním má Volyně v jižních Čechách. Demolice historické stodoly u náměstí byla podle památkové inspekce Ministerstva kultury chybou. Tvrdí, že patřila k výjimečným stavbám. Žádnou pokutu ale nevyměří. Radnice jakékoliv pochybení odmítá.

Loni v červenci měla stodola ještě střechu a pod ní ležel masivní smrkový krov. Stavbu se snažili zachránit někteří místní. „Není potřeba ji bourat, není staticky narušená, není žádným způsobem zavlhlá a zdegradovaná,“ upozornil tehdy Lukáš Černý ze sdružení Volyně v dolyně.

Dnes ale z budovy bývalého panského dvora zůstávají jen obvodové zdi. Podle památkářů stodola měla historickou hodnotu, rozhodnutí o stržení se jim nelíbilo. Zvrátit ho ale nedokázali.  „Předmětem památkové ochrany by měla být nejen sýpka, ale i stodola,“ upozornil Pavel Hájek z Národního památkového ústavu. Podle loňského rozhodnutí úředníků ministerstva kultury ale stodola byla v havarijním stavu, mezi památky ji proto nezařadili. Tím podle volyňských radních otevřeli cestu k demolici.

Jenže teď přichází inspekce ministerstva kultury s novým vyjádřením. Má výhrady k bourání, podle úředníků měla stodola zůstat na místě. „Musíme říct, že nás rozhodnutí městského soudu velmi překvapilo, protože do posudku napsali, že stodola přirozeně uzavírá městskou památkovou zónu, přesto povolili zbourání,“ podotkla mluvčí Ministerstva kultury Lenka Brandtová.

Volyňské radní takové vyjádření zaskočilo, pro zástupce místního sdružení jde o malé vítězství. „Vnímáme to jako hodně malé vítězství vzhledem k tomu, co máme za sebou a že stodola je už více méně zbourána,“ uvedla Jana Křišťanová ze sdružení Volyně v dolyně. Podle starosty se demoliční práce zastavit nedají. Pak radnice osloví architekty, kteří sem navrhnou novou stavbu.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)