Těžbu čediče na Tlustci kraj znovu povolil, aktivisté se odvolají

Velký Valtinov (Českolipsko) – Liberecký kraj přes výtky ministerstva životního prostředí potvrdil výjimku, která má umožnit těžbu čediče na vrchu Tlustec na Českolipsku. Odpůrci těžby se chtějí proti rozhodnutí krajského odboru životního prostředí znovu odvolat. Považují rozhodnutí za ovlivněné výhradně zájmem těžaře, kraj podle nich nebere ohled na životní prostředí ani na podmínky stanovené ministerstvem.

Těžba čediče na Tlustci není žádná novinka, probíhala od roku 1988 do poloviny 90. let, potom nakrátko znovu počátkem minulého desetiletí. Lidé z okolí si stěžovali na vysokou prašnost, provoz aut, hluk a otřesy při odstřelech, které ničily jejich domy. Nyní se proti těžbě staví především Sdružení na záchranu kopce Tlustec, které kritizuje možné ničení přírody. K tomu prý krajský odbor životního prostředí přispěl, když schválil výjimku z ochrany zvlášť chráněných živočichů a rostlin. Učinil tak již podruhé, původní rozhodnutí zvrátilo ministerstvo životního prostředí.

Proti rozhodnutí libereckého krajského úřadu se chce sdružení odvolat, jeho členové tvrdí, že kraj ignoroval podmínky stanovené pro povolení těžby ministerstvem životního prostředí. „Krajský úřad přímo v textu rozhodnutí o udělení výjimky sám konstatuje, že sice není splněna podmínka MŽP – provedení požadovaného komplexního průzkumu fauny a flory na Tlustci – ale přitom konstatuje, že to referátu životního prostředí vlastně nevadí, protože situaci prý zná, a proto souhlas s výjimkou uděluje,“ přiblížil předseda Sdružení na záchranu kopce Tlustec Tomáš Řízek. Je přesvědčen, že jediné, co převažuje nad zájmem ochrany přírody, jsou potřeby težaře. „Dle vyjádření našeho právního zástupce se udělením této výjimky jedná opět o případ selhání státní správy,“ dodal.

Liberecký kraj své rozhodnutí brání, kritiku sdružení považuje za bezvýznamnou. „Jedná se o pouhá konstatování bez potřebné argumentace,“ uvedl mluvčí krajského úřadu Jiří Langer. S odvoláním kraj počítá, mluvčí Langer potvrdil, že stávající rozhodnutí je prvoinstanční.

Tlustec patří k dominantám krajiny mezi Stráží pod Ralskem a Jablonným v Podještědí oblíbené turisty. Vlastník lomu společnost Chlup na něm chce obnovit těžbu, ročně plánuje odlomit z Tlustce až 840 tisíc tun kamene. Ministerstvo životního prostředí těžbu sice povolilo, ale až po splnění stanovených podmínek, mezi které patří i výjimka od krajského úřadu.

Situaci kolem Tlustce už řešil i soud. Předseda představenstva firmy Chlup Jiří Čech a jeho známý Jan Legner byli obžalováni za údajný pokus uplatit zástupce sdružení, aby proti těžbě neprotestovali. Oba si vyslechli osvobozující verdikt, po odvolání žalobkyně ale věc míří před krajský soud.

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)