Oslavy kláštera Zlatá Koruna

Tábor - Již sedm set padesát let stojí klášter ve Zlaté Koruně na Českokrumlovsku. Jedná se o jednu z nejvýznamnějších českých architektonických i historických památek. Založil ho Přemysl Otakar II. a dnes ho spravuje Národní památkový ústav. Klášter připravil pro letošní výroční sezonu pestrý celosezonní program. Například tento víkend zdobí klášter stovky lilií.

Lilie byla už ve dvanáctém století znakem francouzských králů a ve svém erbu ji měli i cisterciáci. Teď se ale zabydlela v klášteře v mnohem větší míře. Zdobí a voní úplně všude. „Těch lilií je hodně, dohromady asi tisíc květů v přibližně sedmi barvách a deseti druzích,“ vypočítává autor projektu Slavnost lilií Slávek Rabušic. 

Sedmi set padesáti let se klášter dožil v úctyhodné formě. „Klášter je souborem a komplexem unikátně dochovaných středověkých staveb. Nejstarší dochovanou budovou je Kaple andělů strážných. Za pozornost stojí i Křížová chodba a také kapitulní síň,“ říká kastelánka kláštera Lenka Tondlová. 

Klášter vypálili husiti, přehnala se přes něj rabující vojska během třicetileté války a řád ho musel opustit už před více než dvěma sty lety. A ani lilie nezůstanou v klášteře napořád. Jen do pátého května. Potom budou vonět jinde, na zámku Kratochvíle. „Vymysleli jsme v rámci Roku francouzské kultury cyklus výstav s názvem Fleur de lys, který zahrnuje osm památkových objektů,“ vysvětluje Slávek Rabušic. 

Krása živých květin sice netrvá dlouho, ale Zlatá Koruna i bez nich má čím upoutat. Například pohřební koruna Přemysla Otakara II. a celá výstava o jeho životě zůstanou v klášteře až do konce září. A ještě trvalejší hodnotou je klášterní kostel, který je největší v jižních Čechách. Za zmínku také stojí i jedinečné umístění kláštera v krajině.

Slavnost lilií ve Zlaté Koruně (zdroj: ČT24)