Tramvaje se dnes už podruhé vrátily na Národní třídu

Praha – Pražská Národní třída je opět otevřena pro městskou hromadnou dopravu. Ulice byla po třetí hodině odpoledne po úniku plynu v blízkosti kavárny Slavia uzavřena, po dopoledních uzavírkách dnes už podruhé. Uzavírka ale trvala jen zhruba hodinu a nyní by doprava v centru města měla fungovat téměř bez omezení, s výjimkou zastávky Národní divadlo, kde tramvaje nezastavují.

V blízkosti kavárny Slavia byl kolem třetí hodiny odpoledne zaznamenán únik plynu. Na tiskové konferenci pražského magistrátu to řekl krajský policejní ředitel Martin Vondrášek. Národní třída byla proto zhruba na hodinu uzavřena, a to jak pro veškerou dopravu včetně hromadné, tak i pro pěší, místo nich prostor opět zaplnili hasiči. „Přímo před kavárnou Slavia stojí pohotovostní vůz plynařů a ještě před chvílí tam probíhalo měření, které nejspíš prokázalo, že právě to je to místo úniku,“ popsal reportér ČT Filip Horký s tím, že bezprostřední nebezpečí nejspíš ale nehrozí.

Kvůli výbuchu v budově v Divadelní ulici číslo 5 byla po většinu dne v centru Prahy omezena doprava, nyní se situace vrací do normálu, až na uzavírku části nábřeží a Národní třídy kolem kavárny Slavia. Smetanovo nábřeží je otevřeno nejen pro hromadnou dopravu, ale i pro chodce a osobní automobily. Tramvaje stále ještě nestaví na zastávce Národní divadlo, která se nachází těsně u místa výbuchu.

Uzavřené ulice v centru Prahy
Zdroj: ČT24

„Lidé musí počítat s tím, že neprojdou Národní třídou, stejně tak je tu omezena veškerá doprava včetně té hromadné. Uzavřeno je nábřeží od Jiráskova náměstí po náměstí Jana Palacha. Pěší jsou hlídkami policie informováni, kudy mohou ta uzavřená místa obejít,“ informoval kolem poledne policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Neprůjezdné bylo několik hodin Masarykovo a Smetanovo nábřeží v obou směrech, podle Hulana už nyní řidiči projedou od Karlových lázní k Jiráskovu mostu a také od Národního
divadla po mostu Legií na Újezd. „V 15 hodin už byl provoz téměř plně obnoven. Po dalších 20 minutách jsme ale objevili zvýšenou koncentraci plynu u kavárny Slavia a provoz musel být pak opět zastaven,“ řekl Hulan s tím, že před 16:30 byl provoz obnoven.

Podle informací o plynulosti provozu, které na svých webových stránkách zveřejňuje pražská technická správa komunikací, byly kolem 13:00 téměř neprůjezdné úseky Újezd - Malostranské náměstí, Ječná - Sokolská, Resslova - Jiráskův most. Na stupni čtyři (na stupnici do pěti) byla doprava také v Letenském tunelu ve směru do centra.

Po výbuchu byly odkloněny tramvaje na nábřeží, v okolí Národní třídy a mostu Legií. Nyní by ale už všechny tramvajové linky měly být v provozu. Linky číslo 6, 9 a 22 místo objížděly přes Anděl, tramvaje číslo 17 a 18 pak přes Karlovo náměstí, Lazarskou a Václavské náměstí. Omezení způsobilo dopravní komplikace, ve Vodičkově a Jindřišské ulici stály po poledni dlouhé kolony tramvají.

Policie si také vyžádala vozy odtahové služby k odtažení aut, která parkují v Divadelní ulici a na nábřeží.

Reportér ČT Filip Horký:

„Pořádková jednotka uzavírá celou oblast, doprava je velmi omezena.“