Konec nejistoty: Zámek ve Vimperku převezme ministerstvo kultury

Vimperk - Správa šumavského Národního parku se po dvaceti letech zbaví zámku ve Vimperku. Zájem o něj projevilo ministerstvo kultury. Spolu s areálem převezme i projektovou dokumentaci na opravu, kterou nechalo vypracovat už minulé vedení parku. Zároveň už ministerstvo kultury plánuje, že v zámku vytvoří expozici, která bude kromě řemesel prezentovat také průmyslová dědictví Šumavy.

Zámek začala nabízet správa parku spolu s dalšími nemovitostmi, které pro ni nejsou lukrativní. Vloni investovalo vedení do údržby areálu z 13. století desítky tisíc korun, na další provoz už ale nemá peníze. „Letos bychom do oprav na zámku investovali stovky tisíc korun, je to pro nás finančně velmi náročné, hlavně si nemyslíme, že by organizace, která byla zřízena za účelem dohledu nad ochranou přírody, měla pečovat o kulturní památky,“ uvedl mluvčí Správy NP Šumava Pavel Pechoušek.

Zámek nejprve nabídlo vedení parku státním institucím, pak měl v případě nezájmu přijít do dražby. Kvůli tomu také nikdo nezaručil, že v areálu zůstane muzeum. Nakonec se o zámek přihlásilo ministerstvo kultury. „Pořád pracujeme tak, jako kdybychom měli zůstávat pod správou parku. Každým rokem otevíráme nové výstavy,“ podotkla vedoucí muzea Milena Smolová.

Areál je ale v nevyhovujícím stavu a podle odhadů si rekonstrukce vyžádá minimálně půl miliardy korun. Bývalé vedení si na opravu zámku již vypracovalo projektovou dokumentaci. K rekonstrukci ale nikdy nedošlo. Podklady by teď mohlo využít ministerstvo kultury. „Podle nich připravíme plán postupných oprav a revitalizace zámeckého areálu,“ dodala mluvčí Ministerstva kultury ČR Lenka Brandtová. Dosud je v zámeckém muzeu k vidění rozsáhlá expozice sklářství nebo knihtisku. Zároveň zde také vznikají další dvě výstavy, které muzeum otevře 1. května.

Reportáž Zdeňka Mlnaříka (zdroj: ČT24)