Bývalá Akciová tiskárna v centru Prahy se vychyluje – přijde demolice?

Praha – Torzo bývalé budovy Pražské akciové tiskárny v Opletalově ulici v centru Prahy – ve skutečnosti už pouze zdi zajištěné kovovými trubkami – se stále více vychyluje. Podle posledního měření se odchylka od předchozí kontroly před čtyřmi měsíci zvětšila o tři milimetry, stavební úřad Prahy 1 teď uvažuje i o demolici zbytků toho, co bývalo památkově chráněným objektem.

Geodeti měřili vychýlení ruiny laserově i opticky, výsledky obou měření byly shodné. „Ukazují, že hodnoty vychýlení se oproti minulému lišily o tři milimetry. Problém je, že se potvrdil trend opakovaných výchylek jedním směrem, to je nebezpečné,“ uvedl vedoucí stavebního odboru Prahy 1 Oldřich Dajbych. Stavební úřad Prahy 1 nyní kvůli vychylování staré Akciové tiskárny uvažuje o dvou možnostech – buď nařídí další zajišťovací práce, nebo nechá objekt zbourat. „Není vyloučeno, že dojde k destrukci celé budovy nebo její části. Hledáme řešení, dáváme dohromady posudky,“ podotkl Dajbych. Upozornil, že se budova naklání celá, protože její stěny jsou propojeny ocelovou konstrukcí.

K vychýlení objektu zřejmě přispěly práce, které prohíhají na dvoře, ale také doprava v Opletalově ulici. „Kdyby tam jeli popeláři nebo naložená auta ze stavby, může se stěna začít dál hýbat a vychylovat,“ upozornil Oldřich Dajbych.

Budova Pražské akciové tiskárny vznikla v roce 1919, v roce 2002 jí ministerstvo kultury přiznalo památkovou ochranu. Její stav je důsledkem stavebních úprav, které začaly v roce 2006, kdy dům přišel o část secesní fasády, o rok později z něj zůstaly už pouze zdi zajištěné kovovou konstrukcí. V roce 2008 potom tehdejší majitel požádal o zrušení památkové ochrany a ministerstvo kultury mu vyhovělo, protože už nebylo co chránit. Památkově chráněný zůstal jen pozemek.

Vlastník torza chce zbytky Akciové tiskárny začlenit do administrativně-obchodního komplexu Květinový dům, kvůli kterému ale chce zbourat také sousední rohovou budovu. Proti demolici se ale postavila část občanů, ministerstvo kultury potom začalo zvažovat jeho prohlášení kulturní památkou.