Příšovická mlékárna stále stojí, majitel o plánech mlčí

Příšovice (Liberecko) - Příšovická mlékárna ani po více než čtvrt roce od doby, kdy má nového vlastníka, neobnovila provoz. Jde přitom o poslední mlékárnu v Libereckém kraji. Nový majitel záměry s mlékárnou společnosti Plastcom zatím stále neobjasnil. Nesdělil je ani starostovi obce. V lednu ji za 16,3 milionu korun vydražila společnost Special Transport Dušan Suško ze Dvora Králové nad Labem.

Mlékárna v Příšovicích byla posledním velkým mlékárenským podnikem v Libereckém kraji, všechny ostatní už v minulosti ukončily provoz kvůli nutným investicím do splnění přísných evropských norem nebo zkrachovaly. Tradice zpracování mléka má v Příšovicích více než stoletou tradici, už půldruhého roku ale tamní mlékárna stojí. Po celou dobu konkurzu správci udržovali technologii v takovém stavu, aby bylo možno ji zhruba do týdne znovu rozjet.

Příšovická mlékárna byla založena v roce 1903 jako družstevní. Od roku 1996 byla rodinnou firmou. V posledních deseti letech investovali vlastníci do modernizace a nových technologií kolem 150 milionů korun. Podnik s 50 zaměstnanci zpracovával denně kolem 80 tisíc litrů mléka, kapacita je ale až 150 tisíc litrů.

„Dotazovali jsme se nového vlastníka, zda bude mít zájem o naše mléko, dostalo se nám však jen odpovědi, že to není na pořadu dne,“ řekl ředitel společnosti Agro Bílá Jiří Sameš. Místní farmáři tak mléko prodávají do Německa.

Ani starosta Příšovic Antonín Lízner neví, co nový vlastník s mlékárnou zamýšlí. Pro obec s 1 300 obyvateli byl přitom podnik významným zaměstnavatelem. „Domluvil jsem si schůzku s novým vlastníkem, nic jsem se ale nedozvěděl,“ řekl starosta. Že se kolem mlékárny nic neděje, ho mrzí. „Kdybychom byli schopni mlékárnu provozovat, tak bychom ji byli chtěli, to ale nebylo v silách obce,“ poznamenal.

Mlékárna zavřela v roce 2011

Nosným výrobním artiklem mlékárny Plastcom byly tvrdé sýry typu eidam, které tvořily 90 procent výroby. Zbylou část představoval tvaroh, máslo a zakysané jogurtové nápoje včetně sojových. Výroba v podniku se zastavila v listopadu 2011, doslova ze dne na den si museli místní chovatelé najít nový odbyt pro mléko. Mléko teď musí prodávat firmám v sousedních krajích nebo německé mlékárně Müller. Od prosince 2011 je Plastcom v konkurzu kvůli neschopnosti dostát závazkům. Věřitelům firma dlužila více než 95 milionů korun.

Příšovická mlékárna stále stojí (zdroj: ČT24)