Na středočeské investice bude dohlížet jediný odbor, chyb má být méně

Praha – Se začátkem května otevřel Středočeský kraj nový odbor investic. Jeho pracovníci budou dohlížet na krajské stavby a zodpovídat za jejich důslednou kontrolu. Hejtmanství tak chce zabránit pochybením, které regionální projekty provázejí. Že tomu tak je, ukázala vedení kraje nedávná kontrola.

Do středočeského krajského odboru investic přicházejí úředníci z různých odborů, kteří již na svých původních pozicích dohlíželi na projekty. Vedení kraje předpokládá, že teď se jejich práce zlepší. „Já si myslím, že to pomůže tím, že to bude pod jedním vedoucím. Projekty budou mít jednotné vedení, bude společná metodika,“ uvedl úředník nového odboru Martin Šidlo.

Dosavadní systém, kdy na konkrétní projekty dohlíželi úředníci z příslušných odborů – například školního nebo kulturního – měl podle hejtmanství vadu v tom, že odborní úředníci často nerozuměli investicím. „Nemají vždy vzdělání a neměli vždy potřebnou odbornost na řešení dané investice,“ přiznal ředitel krajského úřadu Zdeněk Štětina.

Právě na hlavy úředníků přitom podle vedení kraje padá mnoho pochybení v investičních projektech. Například za rozhlednu Čížovka kraj zaplatil více, než bylo třeba, cyklostezky na Kladensku mají nekvalitní povrch a tím, že vůbec vzniklo letecké muzeum v Mladé Boleslavi, se dokonce zabývá policie. Projekt totiž měl skončit, když na něj kraj nedostal dotaci.

V novém odboru ponesou úředníci za „své“ projekty odpovědnost, ale také budou na kontrolování investic řádně připraveni. Investiční odbor tak bude pořádat soutěže na dodavatele, k dispozici potom budou mít kompletní materiály. „Znamená to jednání s projektanty, se stavební firmou, účast na kontrolních dnech, aby byl dodržen harmonogram, aby nedocházelo k přečerpávání rozpočtu,“ shrnul Martin Šidlo.

Vznik nového odboru vznikl bez problémů, opozice k němu nemá výhrady. Zastupitel Raduan Nwelati (ODS) pouze zdůraznil, že je třeba, „aby si kraj pohlídal, aby ten, kdo na odboru bude pracovat, byl neúplatný“.

Nové oddělení zaměstná deset až dvanáct lidí. Jejich šéfa teď úřad hledá ve výběrovém řízení.

Lucie Rosí o středočeském odboru investic (zdroj: ČT24)