České řeky jsou o tisíce lososů bohatší

Jetřichovice (Děčínsko) - Do několika vybraných přítoků Labe začali dobrovolníci vysazovat plůdky lososa obecného. Celkem jich do toků na severu Čech přibylo 220 tisíc. Tato dravá ryba se v Česku dříve běžně vyskytovala. Kvůli znečištění a jezům ale později úplně vyhynula. Od 90. let se u nás pravidelně vysazuje. Losos obecný je u nás navíc celoročně hájený, rybáři tak musí ulovené dravce vracet zpátky do řeky.

Plůdek zůstane v místě vysazení až pět let, pak se vydává na tisíce kilometrů dlouhou cestu až do Atlantského oceánu. V dospělosti losos táhne kvůli tření zpátky na místo, kde byl vysazen. Cestu pozná podle specifické chuti místní vody. Šanci na návrat má však zhruba jen jeden z deseti. Kromě velkého množství predátorů jim v cestě stojí i jezy, přes které se nedostanou. Za vyhubením lososa v Česku stojí hlavně výstavba zdymadel na Labi ve Střekově a v Ústí nad Labem.

Losos byl v Česku vyhubený, posledního spatřili rybáři před začátkem projektu jeho návratu do českých řek v 50. letech. Ještě v roce 1930 byl přitom poměrně obvyklou rybou. Do přítoků Labe se vysazuje od 90. let - za tu dobu jich do řek rybáři vysadili přes 2 miliony. Vytipovali tři potoky, kde má největší šanci přežít. Nejvíc plůdků se každoročně vysazuje do řeky Kamenice. Právě tam se před deseti lety první dospělé kusy vrátily ke tření.

Tisíce lososů vypluly do českých řek (zdroj: ČT24)