Z židovského hřbitova na jihu Čech zmizely kameny za tisíce korun

Olšany - Židovský hřbitov v Olšanech na Jindřichohradecku poničili zloději. Rozebrali obvodovou zeď a odvezli si desítky kamenných desek, poškodili i jeden z náhrobků. Škody odhadují správci židovské obce na 200 tisíc korun. Podle archeologů podobných útoků na pietní místa přibývá. Kameny a náhrobky kradou zloději většinou na objednávku.

Zloději se ke hřbitovu dostali po polní cestě, na naložení desek používali zřejmě těžkou techniku. V terénu je ale nikdo neviděl. Na místě se zřejmě pohybovali v noci. „Zloděj zneuctil pietní místo, a to židovský hřbitov, kde 60 kamenných desek vytrhal a následně je zcizil,“ uvedla Hana Millerová, mluvčí Jihočeského policejního ředitelství.

Hřbitov v místě stojí od poloviny 18. století. Podle historických pramenů měl zhruba 150 náhrobků. Před 15 lety pietní místo noví správci upravili, odstranili keře a stromy a desky znovu postavili.

Podle archeologů jde o organizovanou skupinu, která desky a pomníky krade pro sběratele. „Jedná se především o kvalitní kamenný materiál, o švédskou žulu,“ uvedl Vladislav Burian, archeolog, Muzeum Jindřichohradecka. Podle něj se za tyto kameny dají utržit desítky tisíc korun. Policisté zatím žádnou konkrétní stopu nemají. Na podobná opuštěná místa se ale chtějí zaměřit. Hlídky se tak na olšanském hřbitově budou objevovat častěji.

V Olšanech zloději rozebrali hřbitovní zeď (zdroj: ČT24)