V pětadevadesáti usedl za knipl a ve vzduchu zavzpomínal na doby v RAF

Praha – Zásluhou pětadevadesátiletého generála Miroslava Štandery se dnešek zapíše do historie českého letectví, válečný veterán se naposledy proletěl v malém letadle. Do vzduchu se vznesl nad Jindřichovým Hradcem. Za druhé světové války působil jako stíhač v britském královském letectvu (RAF), za službu si vysloužil několik tamních i francouzských vyznamenání.

Žádnou speciální přípravu před letem nepotřeboval, neodradila ho ani nízká oblačnost, déšť a severozápadní vítr. „Říkají, že jsem blázen, ale tady potkám takových bláznů víc,“ usmíval se před letem generál. Ve vzduchu strávil deset minut, nad zemí zamával křídly a přistál.

Na výjimečný let se přijely podívat desítky lidí. Byli mezi nimi historici, letečtí nadšenci i vojenští piloti z Náměšti. „Vidět ho v letadle je úžasné, vrátili jsme se do druhé světové války,“ neskrýval svůj obdiv Vladislav Burian z jindřichohradeckého Klubu historie letectví.

Do života v oblacích vletěl Miroslav Štandera v roce 1936, za války létal ve Franci i Velké Británii. Po převratu v roce 1948 uprchl z Československa zpět do Anglie, kde ve službách RAF působil ještě sedm let. Z kokpitu přešel k jemné ruční práci, jako stříbrotepec začal opravovat vzácné čajové konvice. Do ČR se vrátil v roce 1994.

Generál Štandera se vznesl i v 95 letech (zdroj: ČT24)