Otevřenou věž frýdlantského hradu využije i vévoda

Frýdlant – Na frýdlantském hradu otevřeli návštěvníkům vůbec poprvé v historii věž. Nelehký výstup je na vlastní nebezpečí. Už během prvního dne přišly stovky lidí. Jestli bude věž přístupná i v budoucnu, zatím není jisté.

Na 50 metrů vysokou věž je potřeba vystoupat přesně 221 schodů. Po necelých pěti minutách je však výkon odměněn nečekaným výhledem a to i za ne úplně ideálního počasí. Na severní straně lze dohlédnout do Polska a Německa, na jihu jsou jak na dlani Jizerské hory. „Je to pěkné, jsou vidět i hory. Ještě jsme tu nebyli a strašně se nám to líbí,“ komentují nadšení návštěvníci. A kastelánka hradu Jana Pavlíková Frýdlant uvedla: „Na celý areál je odsud nádherný pohled. Vidíte krásně nádvoří a všechny střechy zámku, všech věžiček a fortifikací, které tam jsou, vypadají jako mozaika.“ Do věže se jde přes zbrojnici. Turisti tak výstup spojí s prohlídkou historických zbraní a brnění. „Můžou tady vidět asi 1 500 zbraní. Jsou tu různé druhy – vojenské i lovecké,“ dodala Jana Pavlíková.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

První zmínka o frýdlantském hradu je z roku 1278. Ochoz věže je ale z půlky 16. století. Návštěvníkům se otevírá vůbec poprvé a to jako pozvánka na Valdštejnské slavnosti, které bude Frýdlant hostit příští víkend. Každoročně oslavy přilákají 25 tisíc lidí. „Příští týden, v rámci Valdštejnské slavnosti, zamává vévoda z věže frýdlantského hradu všem svým poddaným. K věži se váže i Frýdlantské milénium, které bude probíhat po celý příští rok,“ prohlásil starosta Frýdlantu Dan Ramzer (ODS).

Věž bude otevřena celý víkend. Pokud všichni výstup zdárně zvládnou, kastelánka ji znovu zpřístupní v létě.