Opilí vodáci vysadili nejopilejšího v šumavském rašeliništi, téměř se utopil

Lenora (Prachaticko) – Podchlazeného a po pás v rašelině nalezli šumavští záchranáři vodáka, kterého kvůli opilosti jeho společníci – zřejmě rovněž podnapilí – vysadili z lodi mezi Soumarským mostem a Lipenskou přehradou. Horská služba ho hledala v sobotu večer přes hodinu, muž strávil v bažinatém terénu čtyři hodiny. Nejenom kvůli dramatické události vyzvali záchranáři vodáky, aby se alkoholu při plavbě vyhnuli.

Horskou službu zavolala skupina vodáků v sobotu v sedm večer, protože pohřešovala kamaráda. „Poté, co údajně zavinil třikrát během krátkého úseku převrácení lodi, vysadili jej ostatní na břeh. Pak pokračovali v cestě a na kamaráda čekali u mostu na Pěknou,“ uvedl náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura s tím, že se vodáci na záchranáře obrátili, když vysazený šestadvacetiletý muž dlouho nepřicházel.

Podle náčelníka Janďury byli vodáci podnapilí a přesně nevěděli, kde kamaráda vlastně vysadili. Záchranáři nakonec zjistili, že se tak stalo pod soutokem Teplé a Studené Vltavy. „To je místo zvané Vltavský luh, terén, do kterého bych se neodvážil za světla ani já,“ popsal zasahující člen horské služby Vladimír Čeřovský. Horská služba s policejními psovody nalezla ztraceného muže zhruba po hodině pátrání. Sám však v bažinách bloudil čtyři hodiny. Když ho našli, byl po pás zabořený v rašelině, podchlazený a vyčerpaný. Policisté ovšem zjistili, že měl stále v krvi přes dvě promile alkoholu.

Ačkoli se vodáci nakonec šťastně shledali, Horská služba upozornila, že oni i další skupiny, které se vydají na řeku, by se měli alkoholu vyvarovat – obzvláště nyní, kdy mají toky vyšší hladiny. „Pokud vodáci vyjedou podnapilí, může se jim přihodit vážnější nehoda,“ varoval náčelník Horské služby.