Únik plynu u hlavního nádraží zpomalil pražskou magistrálu

Praha – V centru Prahy nedaleko hlavního nádraží unikal plyn. Z potrubí někdo odmontoval kohout, Pražská plynárenská únik zastavila. Kvůli rozehnání uniklého plynu však hasiči asi na hodinu omezili provoz na magistrále ve směru do Holešovic. Policie po pachateli pátrá, je podezřelý z obecného ohrožení.

Na magistrále byl po poledni ve směru na Prahu 7 uzavřen pravý jízdní pruh. U hlavního nádraží pracovali hasiči, kteří vystřídali plynaře. Ti únik zastavili, hasiči potom nahromaděný zemní plyn rozháněli.

Únik plynu podle mluvčího Pražské plynárenské Miroslava Vránka nesouvisí s kontrolou těsnosti potrubí, která nyní ve městě probíhá. „V jakési opuštěné budově v rámci areálu hlavního nádraží někdo na plynovém potrubí odmontoval kohout a únik se pokusil utěsnit dekou,“ popsal mluvčí Vránek.

Kontroly úniku plynu v Praze pokračují

Ve městě pokračuje kontrola těsnosti plynového potrubí. Pražská plynárenská od nedělního večera přidává do plynu větší množství zápachové látky. Má-li někdo podezření na únik plynu, měl by zavolat plynaře na číslo 1239. Testování zahájila společnost po výbuchu v centru města, který poranil desítky lidí a způsobil škody odhadované na sto milionů korun.

Tzv. odorizaci, tedy zkoušku potrubí zvýšeným zápachem, provádějí plynaři v Česku dvakrát ročně. Prováděli i pokusy s přidáváním vůně fialek, ta prý ale lidem nevadila a úniky tak nikdo nehlásil. Dnes ji proto nahradil typický sirný zápach.

Události ke kontrolám úniku plynu v Praze (zdroj: ČT24)