Klouže, nebo ne? Spor o dlažbu bazénu v Litomyšli neutichá

Litomyšl - Už dva roky trvá spor o to, jestli je dlažba v novém krytém bazénu v Litomyšli bezpečná. Podle některých kritiků město nechalo v okolí bazénu položit nevhodnou dlažbu, která je kluzká, a lidem hrozí úraz. Město ale odmítá dlažbu vyměnit.

Podle občanského sdružení Patriot je nový krytý bazén za více než 100 milionů korun pro návštěvníky nebezpečný. Město podle sdružení vybralo dlažbu, která je kluzká. Odkazují na 40 zraněných během prvního roku provozu.

Radnice si po kritice nechala na dlažbu zpracovat atest, celá zkouška byla ale podle kritiků absurdní. Dlažbu totiž testovali plavci v botách. Město v okolí bazénu nechalo položit alespoň protiskluzové rohože. „Jsou antibakteriální, používají se i v jiných bazénech,“ uvedla Michaela Severová, mluvčí Města Litomyšl.

Do sporu se vložilo i ministerstvo zdravotnictví

Ministerstvo zdravotnictví doporučilo spornou dlažbu opravit. „Z dlouhodobého hlediska je opravdu nutné v tomto případě provést stavební úpravy,“ uvedla Viktorie Plívová, mluvčí Ministerstva zdravotnictví ČR. „Víme o nějakých drobných úpravách, ale žádná výměna dlažby v celém bazénu to určitě nebude,“ uvedla Severová. Občanské sdružení Patriot trvá na tom, aby město nechalo dlažbu vyměnit. Spor je o to kurióznější, že krytý bazén v Litomyšli se stal loni novostavbou roku.

Je dlažba litomyšlského bazénu bezpečná? (zdroj: ČT24)