Baroko na vodě a dračí regata: Praha uctila Jana Nepomuckého

Praha – Hlavní město opět prožilo Svatojánské slavnosti Navalis. Na pontonu vedle Karlova mostu zahrál orchestr barokní vodní skladby a obecenstvo mělo poprvé možnost sledovat dění na vodě z plovoucích plošin. Nejdříve však arcibiskup pražský Dominik Duka odsloužil mši a centrem města prošel průvod. Slavnost se koná na památku sv. Jana Nepomuckého.

Pátý ročník oslav otevřel v katedrále svatého Víta na Pražském hradě kardinál Dominik Duka mší svatou. Svatojánské procesí se pak vydalo na Karlův most, z něhož nechal král Václav IV. roku 1393 shodit umučeného Jana Nepomuckého. Možná proto, že světec odmítl vyzradit zpovědní tajemství královny.

„Byl jeden z mnoha pilných a pečlivých kněží, ale ke konci života ukázal, že stojí pevně za zásadami, které hlásá, a tak vstoupil do dějin,“ říká o Nepomuckém Dominik Duka.

Po liturgické části slavnosti následuje ta světská a na řece zazněla barokní hudba. „V době baroka se pořádala velká vodní procesí a shromáždění přímo pod Karlovým mostem. Bylo to právě na počest patrona všech lidí od vody, vodohospodářů, mostů a gondoliérů, svatého Jana Nepomuckého,“ vysvětluje Michaela Graeberová, producentka svatojánských slavností.

A skutečně i gondoliéři přímo z Itálie dorazili po roční pauze znovu do Prahy. Kromě nich mohli diváci sledovat mnoho dalších plavidel, včetně regaty dračích lodí.

Svatojánské slavnosti Navalis

… jsou oslavou českého světce Jana Nepomuckého, patrona všech lidí od vody. Konají se vždy v předvečer jeho svátku, tedy 15. května. V barokní době patřila tato slavnost k největším a nejvelkolepějším oslavám. Na tradici barokních slavností se v Praze navázalo v roce 2009 obnovenými Svatojánskými slavnostmi. Od té doby probíhají slavnosti každý rok a mají již svůj pevný scénář – slavnostní mši v katedrále sv. Víta, procesí od katedrály přes Karlův most na Křižovnické náměstí a barokní koncert na vodní hladině zakončený ohňostrojem. Každý ročník pak bývá doplněn o další speciální akce, koncerty, nešpory, gondoliéry, regaty dračích lodí a jiné.

Podívejte se na reportáž:

Reportáž Václava Štefana (zdroj: ČT24)