Slavnosti M. D. Rettigové prochází žaludkem

Litomyšl – Odkazem velikánky českého obrození a uznávané mistryně kulinářských dovedností Magdaleny Dobromily Rettigové žije od 13. do 19. května Litomyšl. Při gastronomických slavnostech připravují restaurace menu podle jejích starých receptů. Pochutiny se vyznačují tradičními surovinami, výraznou chutí a kulinářskými experimenty.

Běžně milovníci na chutnou krmi dle receptů z roku 1825 asi jen těžko narazí. „Jde o takovou kombinaci moderního pojetí a původních receptur,“ shrnuje provozní jednoho z litomyšlských hotelů. Pro kuchaře recepty znamenají výzvu. “Ona sama byla experimentátorka, učila hospodyňky vařit nově, aby se o vaření zajímaly a nebyla to jen ta rutina," připomněl odkaz Magdaleny Rettigové pořadatel gastronomických slavností

V rámci gastronomických slavností se ale jen nejí, probíhají i kulturní a společenské akce. Patří mezi ně i burza rodinných receptů. Recept každého, kdo je ochoten se podělit rodinným pokladem, je vyvěšen ve stánku Spolku paní a dívek, kde si jej zvědavci mohou opsat, posléze doma ozkoušet. Vzpomínkovou slavnost pak zakončí víkendový program včetně nedělní sešlosti na Smetanově náměstí s tradiční českou husou.

Slavnosti M. D. Rettigové prochází žaludkem (zdroj: ČT24)