Jaká je budoucnost českého sklářství? Školy ani firmy nevědí

Železný Brod – Je české designové sklářství v krizi? Má se ještě stále investovat do sklářských škol, přestože z mnoha firem zaznívá, že je lepší vychovat si vlastní zaměstnance? Tyto otázky zůstávají dodnes nezodpovězeny. Ministerstvo školství, zástupci libereckého kraje a ředitelé tří středních sklářských škol v kraji dnes přesto budou o dotacích pro vzdělávací instituce jednat.

Loni získaly sklářské školy na Liberecku dotaci pět milionů korun. Podle ředitelky Zdeňky Laštovičkové ze Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Železném Brodě se tyto finance vložily hlavně na provoz. Doufá, že po dnešním jednání nebude částka dotací menší než loni. Vzdělání českých sklářů se totiž do běžných limitů nevejde. 

Ačkoliv učení v práci se sklem pomohly finanční pobídky od státu, obor se nevymanil z krize údajně kvůli tomu, že média začala hovořit o krizi. „Pokoušíme se tedy o jakousi renesanci oboru,“ vysvětlila Laštovičková. Pokud k ní nedojde, negativní pohled rodičů neznalých oborů, kteří posílají své děti na střední školy, může oboru ublížit. 

K zatraktivnění sklářského umění v kraji by tak měly napomoci workshopy nejrůznějšího druhu, ale také obdobné akce jako Skleněné městečko v Železném Brodě, při němž se skláři každoročně setkávají, oslovují a vystavují. 

Z některých sklářských firem ale zaznívá kritika na adresu středních škol. Se schopnostmi absolventů nejsou společnosti spokojeny a uvažují nad tím, zdali se jim nevyplatí vychovávat vlastní skláře. Dotace do škol by se tímto krokem mohly snížit. Ředitelka Laštovičková studenty hájí – řemeslo rozhodně znají, ale netuší o každé speciální výrobě, která je často specifická. Zároveň ale nevyvrátila tvrzení o „vychovávání“ zaměstnanců. 

Výtvarníci se zatím shodují v tom, že by se sklářské školy neměly přestat dotovat. České sklo má tradici a je považováno za národní poklad, proto by se do něj mělo investovat. Situace však začíná ukazovat, že ne vždy musí za vzděláním sklářů stát škola. Jaký model se ale bude v budoucnu praktikovat více a zdali školám ještě ubydou studenti, se zatím neví.

Budoucnost českého sklářství (zdroj: ČT24)