Podmínka ODS: Primátorem bude opět Bohuslav Svoboda

Praha - Regionální rada ODS rozhodla, že jednoznačnou podmínkou pražské ODS pro uzavření koalice s TOP 09 je obsazení pozice primátora Bohuslavem Svobodou. Tomáš Hudeček z TOP 09, jenž je momentálně funkcí primátora pověřený, již reagoval: při současném rozložení politických sil to prý není možné.

„Vyjednávání s TOP 09 jsme připraveni zahájit vzápětí poté, až si vyjasní svůj vztah k ČSSD a KSČM,“ oznámil po skončení více než dvouhodinového jednání Svoboda. Dodal, že ODS nebude reagovat na představu TOP 09 o vyjednávání formou ultimát a nebude se „účastnit dražby o uzavření koaliční smlouvy“.

Usnesení Regionální rady ODS Praha:

  • RR ODS Praha konstatuje, že odvoláním primátora Svobody a členů Rady HMP za ODS, aniž by TOP 09 měla připravené řešení, je koalice TOP 09 - ČSSD - KSČM plně zodpovědná za současnou destabilizaci hl. m. Prahy.
  • ODS nebude reagovat na představu TOP 09 o vyjednávání formou ultimát a nebude se účastnit dražby o uzavření koaliční smlouvy.
  • Vyjednávání s TOP 09 jsme připraveni zahájit vzápětí poté, až si vyjasní svůj vztah k ČSSD a KSČM.
  • ODS je připravena na věcné a korektní vyjednávání o uzavření pravicové koalice s TOP 09, přičemž jednoznačnou podmínkou je obsazení pozice primátora HMP předsedou ODS Praha Bohuslavem Svobodou.
  • RR ODS Praha stanovuje následující postup a limity pro vyjednávání a schvalování případné koaliční smlouvy s TOP 09. Případný návrh koaliční smlouvy, připravený vyjednávacím týmem se stanoviskem Klubu ODS při ZHMP bude předložen ke schválení RR ODS Praha.
  • Regionální rada pověřuje předsedu a místopředsedy ODS Praha spolu s vedením klubu ODS při ZHMP případnými dalšími jednáními s demokratickými politickými subjekty, zastoupenými v ZHMP.

Exprimátor a šéf místních občanských demokratů Svoboda svolal na dnešní večer regionální radu ODS k situaci na radnici, kterou ve čtvrtek ovládla TOP 09. Na jednání dorazil i předseda strany a premiér Petr Nečas a první místopředseda ODS Martin Kuba.

„Jako hraní si malých dětí na pískovišti…“

Svoboda byl ve čtvrtek odvolán zastupitelstvem a s ním skončili všichni radní ODS, takže v radě města zůstali jen zástupci TOP 09. „Nynější situace je politicky nestandardní. Všechny kroky TOP 09 jsou jako hraní si malých dětí na pískovišti. Proto o tom problému chceme s celou regionální radou hovořit a stanovit, jak pokračovat dál,“ uvedl před jednáním bývalý primátor.

Skutečnost, že se ke členům rady později připojil i premiér Nečas a ministr průmyslu Kuba, není podle mluvčího strany Jiřího Sochora na obdobných jednáních nijak výjimečná. Spekuluje se ale o tom, že regionální rada se snaží zabránit rozštěpení pražské ODS.

Svoboda hrozbu rozštěpení pražské ODS kategoricky odmítl. Podotkl, že usnesení regionální rady bylo přijato 21 hlasy z 21 přítomných. Popřel, že by rada zvažovala vyloučení některých členů strany.

„Premiér nás nabádal k tomu, abychom postupovali velmi rozvážně, ale tvrdě, protože byl zahájen volební boj,“ uvedl exprimátor. „Být předmětem podrazu je většinou velmi stmelující a sjednocující,“ komentoval situaci v pražské ODS Nečas.

Šťastný vyzval Svobodu i Nečase k vyvození odpovědnosti

Poslanec za ODS a bývalý zastupitel Boris Šťastný, který patří k Svobodovým vnitrostranickým kritikům, skrze Českou televizi vyzval jménem oblastní rady strany v Praze 10 premiéra, Svobodu i celé vedení pražské ODS k vyvození politické odpovědnosti. Svoboda označil výrok za „ojedinělý a extrémní názor, který se nezakládá na faktech“.

Boris Šťastný a Bohuslav Svoboda
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Rozpad pražské koalice byl vyvrcholením dlouhodobé krize. TOP 09 v minulých dnech vypověděla ODS koaliční smlouvu. Zdůvodňovala to neschopností ODS spravovat důležité oblasti, především dopravu, finance a majetek. ODS to odmítla, podle ní se jedná o boj o moc. Obě strany se pak na novém uspořádání neshodly.

TOP 09 odvolává zástupce ODS z dozorčích rad

Po odvolání primátora a konci všech radních za ODS, přešli občanští demokraté v Praze po 22 letech do opozice. Vlády ve městě se ujala TOP 09 a funkcí primátora byl pověřen dosavadní náměstek Tomáš Hudeček.

Radní za TOP 09 pak v pátek na mimořádném jednání odvolali ještě některé zástupce ODS z dozorčí rady dopravního podniku a dozorčí rady Obecního domu.

TOP 09 chce příští týden zahájit jednání o případné spolupráci s ČSSD. Zvažuje ovšem také obnovení spolupráce s občanskými demokraty, kterým již dala návrh koaliční smlouvy. Pozici primátora v něm ovšem požaduje pro sebe. ODS nabízí pouze místo prvního náměstka pro zdravotnictví, jímž by mohl být Svoboda, který je lékař.