Šéf pražské ČSSD vyloučil koalici s TOP 09. Nabízí však spolupráci

Praha - Předseda zastupitelského klubu pražské ČSSD Miroslav Poche „téměř stoprocentně“ vyloučil vznik koalice sociálních demokratů s TOP 09 na pražské radnici. Připustil, že bude s TOP 09 jednat o jiné formě spolupráce. „Jsme ochotni zítra předložit naše nepřekročitelné podmínky nějaké formy spolupráce,“ uvedl Poche v Otázkách Václava Moravce.

  • „Jsem přesvědčen o tom, že hra pana premiéra Nečase a pana zastupitele Svobody o tom, že tady vzniká jakási koalice TOP 09 a ČSSD, je pouze hrou. Myslím, že sociální demokracie v tuto chvíli – rok a půl před volbami komunálními a rok před volbami parlamentními – není připravena účastnit se koaličně na vedení tohoto města,“ tvrdí Miroslav Poche. A dodává: „V politice nemůžeme vyloučit úplně nic.“

ČSSD odmítá zdražení jízdného a chce do dopravního podniku

Poche odmítl tvrzení exprimátora Bohuslava Svobody (ODS), že se pražská ČSSD nechala při jeho odvolání využít k mocenskému boji. Jako „nepřekročitelnou podmínku spolupráce“ s TOP 09 uvedl například to, že pražská ČSSD nepřistoupí na zvyšování cen jízdného městské hromadné dopravy.

Sociální demokracie nechce připustit ani nárůst cen vodného a stočného. Odmítá také „fantasmagorický nápad“ na převod státních nemocnic na hlavní město. Sociální demokraté jsou také proti parcelování volebních obvodů v Praze.

Poche zmínil to, že pražská ČSSD bude chtít zastoupení v dozorčí radě pražského dopravního podniku. Jde jí prý o to, aby všechny strany v zastupitelstvu, tedy i opoziční, měly o dění v podniku dostatečné informace. Jak bude pokračovat obsazování dalších dozorčích rad, není však podle něj na pořadu dne a mělo by se o tom diskutovat spíše až v létě či na podzim. Poche odmítl spekulace, že by sociální demokracie chtěla vyslat straníky do Pražské plynárenské.

Proti utvoření pražské koalice s TOP 09 se už dříve vyslovili předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka i první místopředseda strany Michal Hašek. Vstup do koalice v hlavním městě prý není pro ČSSD rozhodně prioritou.

Tomáš Hudeček z TOP 09 pověřený v současnosti vedením hlavního města je přesvědčen, že na příšrím jednání zastupitelstva 6. června již bude navolena nová rada. Hudeček připustil, že jednou z možností je i menšinová vláda TOP 09 s podporou sociální demokracie. Na to reagoval bývalý primátor Svoboda: „TOP 09 rozvrátila koalici bez jakékoliv představy, co bude dál, protože nemá v tuto chvíli koaličního partnera.“

  • „Povedu k tomu veškerá jednání, aby šestého šestý v devět hodin ráno bylo jasné, co se v dalších dvou hodinách stane, a mohl nastoupit nový primátor a nová rada,“ uvedl Tomáš Hudeček.

TOP 09 chce příští týden zahájit jednání o případné koalici s ČSSD. Zvažuje ovšem i obnovení spolupráce s občanskými demokraty, kterým již dala návrh koaliční smlouvy. V jedenáctičlenné radě požaduje sedm křesel včetně primátorského, ale nabízí ODS místo prvního náměstka pro zdravotnictví, jímž by mohl být Svoboda, který je lékař.

ODS však podle včerejšího usnesení regionální rady trvá na tom, aby se primátorem stal opět odvolaný Svoboda. Ten to však nepokládá za ultimátum.

  • „Chceme se vrátit do stavu zero, stavu nula, kdy ta dohoda vznikala,“ říká Bohuslav Svoboda: „Protože pravicová koalice je podle našeho názoru variantou nejlepší.“

Schwarzenberg: „Hu-Hu pana premiéra mě bavilo, protože to dělají strašidla“

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v první části dnešních OVM popřel, že by si jeho strana na úrovni Prahy testovala možnost koalice s ČSSD po sněmovních volbách v příštím roce. „Celá záležitost je otázkou městského zastupitelstva, jsou tam kompetentní a inteligentní lidé, kteří vědí, co dělají. Proč já mám do toho zasahovat, aniž bych byl o to žádán?“ uvedl Schwarzenberg.

Karel Schwarzenberg v OVM
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK
  • „Pan primátor a také pan premiér nám vyčítají jako nehoráznou herezi, že bychom eventuálně, ačkoliv to není pravda, uzavřeli koalici se sociální demokracií. ODS s ČSSD má ale jak známo uzavřenou koalici v největších českých městech – v Brně, v Plzni, a tak dále. Tam vesele spolupracují, ale kdybychom my to udělali, to by byl opravdu smrtelný hřích,“ říká Karel Schwarzenberg.

Prohlásil navíc, že k pražské sociální demokracii pod vlivem Petra Hulínského má značně skeptický postoj: „Hu-Hu pana premiéra mě bavilo, protože to v dětských pohádkách dělají strašidla… Ve skutečnosti tady šlo spíš o spolupráci pana Hrdličky a panem Hulínským a tak dál. To jsou ty pravdivé historky z dějin města Prahy.“

Schwarzenberg naráží na vyjádření premiéra Petra Nečase, že v Praze vzniká „koalice Hu-Hu“, totiž Hudeček-Hulínský. Tomáš Hrdlička je vlivným členem pražské ODS známý mimo jiné spoluprácí s někdejším primátorem města Pavlem Bémem (ODS).

Schwarzenberg dále v OVM mluvil o sporech ohledně jmenování velvyslanců: