Lípám u michelské vodárny hrozilo pokácení, přežijí nejméně do podzimu

Praha – Obyvatelé pražské Michle prozatím zabránili pokácení starých lip – zbytku původního stromořadí navrženého Janem Kotěrou. Povolení k poražení pěti ze šesti sedmdesátiletých stromů vydala radnice Prahy 4 kvůli opravě vodovodu a kanalizace. Starousedlíci se postavili proti, namítali, že kácení není nutné, když nejde o havárii vodovodu a stromy jsou podle znaleckého posudku zdravé. Vodárenská společnost se nakonec rozhodla opravu provést bez kácení. Stromy ale ještě nemají vyhráno, je možné, že práce poškodí kořeny natolik, že jejich pokácení nakonec bude nutné.

Jméno architekta Jana Kotěry je sice spjato především s Hradcem Králové, mnoho stop po něm ale zůstalo i v Praze. Hrozilo, že jedna z nich brzy zůstane pouze na starých fotografiích. Lipovou alej Kotěra navrhl společně s Michelskou vodárenskou věží, už z ní ale zbývá pouze torzo. Radnice Prahy 4 se rozhodla zbavit se ho kvůli opravě vodovodu a kanalizace. Podle obyvatel Kvestorské ulice, kde lípy stojí, tak úředníci učinili zcela bezdůvodně. „Stromy vždy přežily, cokoli tady dělali – kanalizaci, vodu. Vždy zůstaly v pořádku,“ poukázal Antonín Mayer z Kvestorské ulice.

Obyvatelé Kvestorské ulice narychlo oslovili soudního znalce. Ten stromy označil za naprosto zdravé, hodnotu aleje odhadl na 1,7 milionu korun. Navíc je kácení stromů v době vegetačního růstu v rozporu se zákonem. Posudek zaujal opoziční zastupitele Prahy 4. „Je to absolutní selhání samosprávy, státní správy v Praze 4,“ prohlásil zastupitel Petr Štěpánek (SZ). Podle mluvčího městské části Jiřího Bigase ale jiná možnost nebyla vzhledem k tomu, že vodovodní řad musí mít ochrannou zónu 2,5 metru. „MČ Praha 4 samozřejmě před vydáním rozhodnutí řešila, zda nelze vodovod v dané ulici přemístit, a tím alej zachovat. Tato skutečnost se ale ukázala jako nereálná,“ dodal mluvčí.

Pochopení však nakonec Michelští nalezli u Pražské vodohospodářské společnosti. Ta se rozhodla, že nové potrubí položí bez kácení – zcela bez újmy však lípy rekonstrukci vodovodu a kanalizace nepřežijí. „Uděláme maximum pro to, aby ty stromy mohly být zachovány. Bohužel k zásahu do kořenového systému nepochybně dojde, takže uvidíme na podzim,“ uvedl mluvčí městské firmy Ladislav Šticha.

Pokud by lípy uschly, vodohospodáři slibují, že ještě letos na podzim nebo příští rok na jaře nahradí novou výsadbou.

Michelským lípám hrozilo pokácení (zdroj: ČT24)