Lišov a kraj se přou o pozemek na dům pro postižené

Lišov (Českobudějovicko) – Stavba domu pro postižené ženy za 75 milionů korun proti sobě postavila lišovskou radnici a Jihočeský kraj. Podle radních si kraj pro stavbu vybral nevhodný pozemek, s projektem proto nesouhlasí. Představitelé kraje radnici označili za asociální. Jiné pozemky, které město nabízí, však odmítli s tím, že na něm parkují kamiony.

Jihočeský kraj chce postavit čtyři domy pro postižené ženy – v Jindřichově Hradci, Lomnici, Třeboni a Lišově. U lišovské radnice však narazil, nelíbí se jí, na kterém pozemku má dům vzniknout. Je totiž poblíž střelnice. „Střelnice je využívána po celý týden i o víkendech,“ podotkl starosta Jiří Švec (SNK).

Podle náměstkyně jihočeského hejtmana Ivany Stráské (ČSSD) je to ale pouze projev asociálnosti města a snahy radních chránit své soukromé zájmy. Kraj však současně odmítl jiný pozemek, který mu radnice nabídla. „Na jedné části je smlouva s nějakou dopravní firmou, která je vedle. Parkují tam kamiony, takže ten pozemek je zatížen,“ poukázala Ivana Stráská.

Lišov je jediným místem, kde projekt narazil. V domech ve čtyřech městech najde nový domov 60 postižených žen z Pístiny, která postupně omezuje provoz. „Místa byla místními samosprávami schválena,“ uvedl ředitel jindřichohradeckého Centra sociálních služeb Jiří Blížil. Stavby začnou ve třech městech v příštím roce.

Aleš Hazuka o stavbě domova pro postižené v Lišově (zdroj: ČT24)