Parní lokomotivy přijíždějí oslavit Den dětí

Praha – Zajímavým a především na mnoha místech dostupným dárkem pro děti k jejich svátku je svezení historickým vlakem s parní lokomotivou. Jezdit budou v Praze, mezi Ostravou a Ostravicí či na úzkokolejkách v jižních Čechách a ve Slezsku. Na jizerskohorskou zubačku zase pojede dětský historický motorák.

Tradičním centrem železničního Dne dětí v Praze je branické nádraží. Bude odtud jezdit historická souprava s parní lokomotivou 434.2186 „Čtyřkolák“ a dieselovou lokomotivou T444.162 „Karkulka“ na modřanskou zastávku a zpět. Na čtvrthodinovou vyjížďku za 80 korun (pro děti do 15 let za 40 korun) vyrazí vlak sedmkrát mezi 9:04 a 15:45. Za stejnou cenu bude z Braníka jezdit také Regionova, která své cestující vezme na Branický most (tzv. most inteligence), po kterém obvykle osobní vlaky nejezdí. Vyhlídkový vlak pojede z nádraží na most pětkrát mezi 9:30 a 15:05. V Braníku bude připravena také výstava lokomotiv a zábavní program ke Dnu dětí.

Delší svezení historickým vlakem – zhruba na hodinu a půl – nabídne v neděli (nejen) dětským návštěvníkům Muzeum ČD v Lužné, kam ráno přijede souprava s parní lokomotivou 477.043 „Papoušek“ z Loun (odjezd v 8:50) a odpoledne (v 15:10) se vydá zpět. „V areálu muzea bude přichystán zábavný program a soutěže pro děti i dospělé, výstava parních a motorových lokomotiv a modelové kolejiště,“ slíbil mluvčí drah Petr Pošta.

Na severní Moravě pojede parní vlak na Den dětí z Ostravy (v 9:05) přes Frýdek-Místek (v 10:00) do Ostravice, kde mohou cestující zamířit na slavnost na místní koupaliště. Do čela historického vlaku se postaví parní lokomotiva Matěj 433.002 z roku 1948.

Zvláštními vlaky oslaví Den dětí také obě úzkokolejky v Česku. Na tu jindřichohradeckou se vlak s parní lokomotivou vydá v 10:50, zamíří do Nové Bystřice, program pro děti bude připraven na cestě ve Střížkovicích. Osoblažskou úzkokolejku zahalí dým rovněž v 10:50, kdy se zvláštní vlak vydá na cestu z Třemešné ve Slezsku do Osoblahy. Sváteční program pro děti tentokrát bude čekat přímo ve vlaku, kterým budou cestovat Rumcajs, Maková panenka nebo vodník.