Pražský magistrát: TOP 09 a ČSSD se na spolupráci nedohodly

Praha - Zástupci TOP 09 a ČSSD se na dnešním jednání na další spolupráci při vytváření nové rady hlavního města nedohodli. Podle ČSSD se ukázalo, že se neshodnou na většině podmínek. Jednání TOP 09 označila za silové, ta zase kontrovala „socialistickým populismem“. Do zasedání zastupitelstva, na kterém by se mělo hlasovat o novém primátorovi, zbývá týden.

„TOP 09 přistoupila k jednání z pozice síly. Domnívali jsme se, že jednáme o nejpalčivějších problémech, které se tu nakupily za vlády rady exprimátora Bohuslava Svobody,“ řekl předseda zastupitelského klubu ČSSD Miroslav Poche. Podle TOP 09 naopak zástupci ČSSD předložili požadavky, které jsou „socialistickým populismem“ - například nezvyšovat jízdné v MHD. „Nelze v rámci této podbízivé politiky riskovat, že dopravní podnik skončí v insolvenci,“ uvedl šéf pražských zastupitelů za TOP 09 Jiří Vávra. Jednání s TOP 09 prý ČSSD neukončila, další termín ale stanoven nebyl.

Podle Pocheho dnešní setkání vyjednávače ČSSD utvrdilo, že jednání spěje k dohodě TOP 09 s „kumpány z ODS“. „TOP 09 nejde o hledání řešení a nechce nalézt kompromis. Když hlásala před volbami, že si chce vzít Prahu na triko, teď to vypadá, že si chce vzít na triko insolvenci dopravního podniku (DPP),“ řekl Poche. Právě financování a dluhy DPP byly oběma stranami označeny jako palčivé problémy Prahy. Možné obnovení koalice s ODS ale TOP 09 odmítla.

Kamenem úrazu je Dopravní podnik nebo územní plán

TOP 09 a ČSSD prý našly shodu v tom, že se nebudou převádět pražské nemocnice ze státu na Prahu. Naopak strany nenašly shodu v tom, že TOP 09 bude konzultovat s ČSSD změny územního plánu, například v případě území Bubny-Zátory či Masarykova nádraží. „Nebyli ochotni ustoupit ani ze zrušení vypisování výběrových řízení bez uveřejnění,“ uvedl Poche. Podotkl, že rozhodování o územním plánu patří společně s cenou jízdného MHD a způsobem zadávání výběrových řízení mezi podmínky, z kterých ČSSD odmítá ustoupit.

Jednání o budoucí podobě rady se ve středu zcela zastavila mezi TOP 09 a ODS. Zastupitelský klub i regionální rada pražské ODS se usnesly na tom, že přeruší vyjednávání o nové koalici se zástupci TOP 09, dokud ta neukončí vyjednávání s ČSSD. ODS se navíc nelíbí podle ní nevýhodný návrh nové koaliční smlouvy, který jí TOP 09 předložila. 

V radě hlavního města zůstalo po odvolání exprimátora Bohuslava Svobody a ostatních zástupců ODS pouze šest členů TOP 09. Nový primátor a zbylí radní by měli být známi 6. června.