Botič v Praze překvapil. Lidé si stěžují, že je nikdo nevaroval

Praha – Obyvatelé Záběhlic a Hostivaře si stěžují, že je nikdo nevaroval před případným nebezpečím rozvodněné říčky Botič. Situace v okolí toku je kritická. Úřady už tady evakuovaly desítky lidí. Boris Šťastný, zastupitel za Prahu 10, vidí příčinu překvapivě rychlého rozvodnění Botiče v tom, že vodu není schopna zadržet Hostivařská přehrada.

Podle radního pražského magistrátu Václava Novotného (TOP 09) je situace v okolí Botiče kritická. Hostivařská přehrada je už naplněná, a průtok vody tak není možné regulovat. To, co do přehrady přitéká, tak z ní také odtéká. 

Preventivně radnice už evakuovala obyvatele Domu s pečovatelskou službou Sámova. Představitelé města ale nejsou spokojeni, jak se k situaci v jejich městské čtvrti postavil magistrát. „Pražský magistrát nás nechal totálně na holičkách. Záběhlice jsou pod vodou, nikdo z naší radnice nebyl nejen přizván na pražský krizový štáb, ale jsme i bez jakékoliv jiné podpory,“ tvrdí místostarosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík. 

Jeho kolega, zastupitel Boris Šťastný, se přidává: „My nemáme žádnou možnost, jak Botič regulovat. Dřív město rozhodlo o tom, že Hostivařská přehrada bude rekreační zónou. teď nemá vůbec žádnou regulační schopnost. Botič je velký problém. Podél Vltavy se staví zátarasy, ale kolem Botiče nic takového není.“ 

V Záběhlické ulici se ještě snaží zabránit desítky dobrovolníků vylití Botiče na ulici, plní pytle s pískem a stavějí provizorní protipovodňovou hráz. „Už týden se mohla odpouštět přehrada a v podstatě do soboty byla hladina úplně zanedbatelná, nebylo vidět, že by se na to připravovali, že by upouštěli. Až najednou to dnes přišlo,“ kritizuje úřady i Petr Hermel. Zdejší obyvatelé si navíc stěžují, že je před povodněmi nikdo nevaroval. „Co nám chybělo, byla koordinace z centrálního krizového štábu v Praze,“ dodává Šťastný.   

Voda začala prudce stoupat dnes ráno. Místní, kteří bydlí v okolí, proto rychle stěhovali alespoň nejpotřebnější věci z přízemí do horních pater, v přízemí už je prý v domech až půl metru vody. 

Situace je podle Evy Patákové, která má zrekonstruovaný dům ve staré zástavbě v Pražské ulici, podobná jako v roce 2002, kdy také nedostali varování. Pražská ulice je ze Zahradního města směrem na Chodov i most přes Botič, který spojuje Záběhlice se Spořilovem, zcela neprůjezdná.