Zálezlicím pomohla rozestavěná hráz, i když se protrhla

Praha – Povodně v Zálezlicích nenapáchají takové škody jako v roce 2002, kdy se obec stala symbolem záplav. Obci pomohla rozestavěná hráz, i když se její provizorně vybudovaná část v noci na dnešek protrhla. Velká voda zde kolem čtvrté hodiny odpoledne kulminovala. Zaplavena zůstala většina části Kozárovice a třetina Zálezlic. Hladina může vzrůst už jen o centimetry. Do Zálezlic přijeli dopoledne i ministr zemědělství Petr Bendl a premiér Petr Nečas (oba ODS), aby zjistili rozsah škod. Pod vodou už jsou i téměř celé Křešice, kde se hladina Labe nejspíš přiblíží stavu při povodni z roku 2002.

STŘEDOČESKÝ KRAJ

Zálezlice sice nechaly osmimetrovou díru ve valu v pondělí provizorně zavézt zeminou, večer ale hráz velkému tlaku vody neodolala. Voda v obci zatopila už desítky domů. V úterý a v noci na dnešek ji proto opustilo kolem 150 lidí, zbytek ze 420 obyvatel v obci podle starosty Jiřího Čížka zůstal. Vesnice je částečně odříznutá od okolního světa, protože jsou zaplavené všechny příjezdové silnice. V roce 2002 v obci spadlo 121 domů a hospodářských stavení, byla poškozena veškerá infrastruktura. Škody se tenkrát vyšplhaly přes 200 milionů korun. Podle starosty jsou teď v podstatě všechny domy nové a nezřítí se. Budou se tak muset především vyklízet a vysoušet.

Komplikovaná situace je také v Lužci nad Vltavou, kde se protrhl plavební kanál.

  • Zaplavené Zálezlice autor: Vít Šimánek, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4743/474212.jpg
  • Zaplavený Lužec nad Vltavou autor: Dagmar Motlová, zdroj: Krizová mapa Česka http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4741/474019.jpg
  • Zaplavený Lužec nad Vltavou autor: Dagmar Motlová, zdroj: Krizová mapa Česka http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4741/474020.jpg
  • Fotbalové hřiště v Lužci nad Vltavou zdroj: Facebook - převzato od Evy Fialové http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4743/474204.jpg

Voda v Kralupech nad Vltavou stoupla v noci asi o 30 centimetrů a rozlila se po městě. Zasáhla i nádraží a hlavní pěší tepny. Během odpoledne ale začala ustupovat. Vedení obce se obávalo dalšího vzestupu řeky, proto ještě v noci požádalo kraj o snížení průtoku Vltavské kaskády. Další zvyšování průtoku by ve městě ohrozilo životy a způsobilo další škody. Starosta Petr Holeček ale ráno v rozhovoru pro ČT s úlevou konstatoval, že řeka přestala k ránu stoupat a situace se částečně uklidnila, nicméně k evakuaci je všechno připraveno.

Na Nymbursku zatopila obce protržená hráz rybníka

Také malé vodní toky a rybníky dosahují kritických čísel. Tři obce na Nymbursku jsou zatopené vodou z řeky Mrliny a Komárovského rybníka, u něhož se protrhla hráz. Další rybníky přetékají. Přibližně tisíc obyvatel bylo evakuováno, voda postupně zalévá všechny příjezdové cesty, navíc hrozí další sesunutí svahu a rozšíření patnáctimetrové průrvy v hrázi. Desítky hasičů a policistů se snaží vytáhnout stavidla a upustit vodu jinými směry, aby se tlak rozložil. Ve Středočeském kraji už je uzavřeno 150 silnic.

ÚSTECKÝ KRAJ:

Dramatickou situaci přinesla velká voda i do Křešic na Litoměřicku, když překonala protipovodňové zábrany. Hladina Labe vystoupala nad úroveň roku 2006. Lidé museli být evakuováni, někteří ale odmítli opustit své domovy. Voda v Křešicích by měla stoupat zhruba do půlnoci.

  • Zaplavené Křešice autor: Radek Petrášek, zdroj: ČTK
  • Zatopené Křešice autor: Václava Šmidta, zdroj: Krizová mapa Česka

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ:

Most v Jaroměři možná čeká kompletní demolice

Hladiny vodních toků v Královéhradeckém kraji postupně klesají, třetí stupeň povodňové aktivity platí v kraji jen na Cidlině v Novém Bydžově, první stupeň zůstává na řece Úpě ve Zlíči. Během dneška by v kraji nemělo výrazně pršet a vodohospodáři v Královéhradeckém kraji předpokládají pozvolné poklesy vodních stavů.

V Jaroměři pokračují práce na odstranění trosek mostu, jehož boční část se v noci z neděle na pondělí zlomila a zřítila do Labe. Zbytky železné lávky pro pěší by totiž mohly omezit průtok v řece. Celý most ze 30. let minulého století budou zřejmě muset specialisté strhnout a postavit nový. Odhady nákladů pro stavbu se pohybují okolo 25 milionů korun. Město nyní čeká na vyjádření statika.

Povodňová situace v Plzeňském kraji se v noci na úterý zlepšila. Ohrožení sice ještě platí na pěti řekách, jejich hladina ale během noci klesala o desítky centimetrů. Vodohospodářům se daří regulovat i přehradu Hracholusky, ze které měli obavy v centru Plzně. Radbuza a Úhlava v pondělí odpoledne kulminovaly. Hladiny jihočeských řek již většinou opadávají, voda mírně stoupá jen na Nežárce a Lužnici. Třetí povodňový stupeň platí pro 15 stanic na jihu Čech, například na Otavě, Blanici, Stropnici a Malši. V Libereckém kraji nyní platí na některých řekách už jen první povodňový stupeň a toky dál klesají.

  • Kly na Mělnicku autor: Jiří Kebort, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4741/474045.jpg
  • Kly na Mělnicku autor: Jiří Kebort, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4741/474041.jpg
  • Větrušice za Mělníkem autor: Jiří Kebort, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4741/474042.jpg
  • Kly na Mělnicku autor: Jiří Kebort, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4741/474040.jpg