Nejstarší babybox skrýval čerstvě narozeného chlapce

Praha – V babyboxu Gyncentra v pražském Hloubětíně nalezli lékaři čerstvě narozeného chlapce. Podle zakladatele sítě babyboxů Ludvíka Hesse se dítě narodilo předčasně. V hloubětínském babyboxu, který je v Česku nejstarší, je již osmnácté, v celé zemi 85. odložené.

Do babyboxu se dítě zřejmě dostalo bezprostředně po porodu, který tak musel proběhnout v těsné blízkosti hloubětínského Gyncentra. „Chlapeček byl do babyboxu odložený zcela nahý, ještě mokrý a od mázku,“ podotkl Ludvík Hess. Matka novorozence odložila před jednou hodinou odpoledne. „Vzápětí už sestry z místnosti stálé služby uviděly na monitoru děťátko a rozběhly se přes dvůr k bedýnce na děti. Odložený chlapeček je zcela čerstvě a předčasně porozený,“ popsal Hess.

Hloubětínská schránka na odložené děti je v provozu od 1. června 2005. Od té doby zachránila život už 18 děvčatům a chlapcům. Toho posledního pojmenoval Ludvík Hess, zakladatel sítě a šéf sdružení Babybox pro odložené děti – Statim, a to jménem Petr Štěpán - Pícha. „První část jména získal po lékaři, který mu poskytl první pomoc, druhou část po primáři Petru Píchovi, s nímž jsem první český babybox 1. června 2005 proti vůli státních institucí otevřel,“ upřesnil Hess.