Primátor Budějovic: Stavba D3 do Borku v červnu nezačne

České Budějovice – Stavba dálnice D3 u Českých Budějovic ve slibovaném červnovém termínu podle budějovického primátora Juraje Thomy nezačne. Silničáři podle něj čelí problémům ve výběrovém řízení na dodavatele – už je téměř jisté, že ať vyberou kohokoli, odvolá se některý z neúspěšných kandidátů.

Zahájení stavby od Borku na okraji Českých Budějovic k Úsilnému původně naplánovalo Ředitelství silnic a dálnic na loňský podzim, později termín posunulo na červen 2013. Stavba dosud nezačala, přestože jsou připraveny pozemky i peníze. Podle budějovického primátora Juraje Thomy je to kvůli složitému výběru dodavatele. „Jeden z uchazečů podal mimořádně nízkou nabídkovou cenu, údajně ve výši 46 procent předpokládaných nákladů, které mají u tohoto úseku o délce 3150 metrů činit 1,947 miliardy korun,“ uvedl primátor s tím, že tento uchazeč hrozí tím, že pokud neuspěje, podá stížnost k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Naopak ostatní účastníci jsou připraveni obrátit se na něj, pokud uchazeč s obzvlášť nízkou nabídkou zvítězí, řekl Thoma po jednání rady sdružení pro výstavbu D3 a R4.

Vzhledem k vyjádřením účastníků soutěže je už nyní zřejmé, že stavba dálničního úseku u Budějovic nemůže začít do konce června. „Otálení a hrátky kolem veřejných zakázek jsou skandální,“ podotkl primátor.