TOP 09 vybrala obsazení rady města – Hudeček, Novotný, Vávra

Praha - Zastupitelé TOP 09 vybrali obsazení jedenáctičlenné rady hlavního města. Na post primátora vybrali Tomáše Hudečka, jeho zástupci pak budou radní Václav Novotný a dosavadní šéf zastupitelského klubu TOP 09 Jiří Vávra.

Po třech týdnech od rozpadu koalice na pražském magistrátu je o něco jasnější, kdo bude příštím primátorem a že to poprvé po 22 letech skutečně nebude občanský demokrat. Pro Hudečka hlasovalo 14 ze 26 členů zastupitelského klubu TOP 09. „Kandidatura Tomáše Hudečka není překvapivá. Překvapila nás však jeho slabá podpora ze strany zastupitelů TOP 09, nebyla to žádná sláva,“ uvedl předseda zastupitelského klubu ČSSD Miroslav Poche.

Nečekanou Hudečkovou protikandidátkou byla zastupitelka Iveta Borská. Jako o nejsilnějším protikandidátovi se přitom doposud mluvilo o předsedovi klubu Jiřím Vávrovi. Jednání zastupitelského klubu se zúčastnil také šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg. Hlasování o kandidátovi na primátora bylo tajné.

Výsledky představí TOP 09 zástupcům ČSSD zítra

Personální obsazení TOP 09 představí na úterním jednání zástupcům ČSSD. „Byli zvoleni v podstatě lidé, kteří těm gescím rozumějí, a většina i zůstala na místech radních,“ řekl Tomáš Hudeček. Nově v radě usednou zastupitel Jiří Pařízek, Ludmila Štvánová, Jan Vašíček a Jiří Nouza.

Na místech takzvaných gesčních náměstků, kteří budou mít na starosti vždy jednu tematickou oblast, tak za sekci územního rozvoje a veřejného prostoru bude zodpovídat Tomáš Hudeček, kulturu a sociální oblast bude mít na starosti dosavadní radní pro kulturu Václav Novotný a hospodářsko-finanční oblast bude mít na starosti Jiří Vávra. „To by měli být tři šéfové gescí, a tedy jakési hlavní osoby, které by měly sdružovat pod sebou ostatní radní,“ dodal Hudeček.

TOP 09 vybrala obsazení rady města - Hudeček, Novotný, Vávra (zdroj: ČT24)

Dopravu zastupitelé rozdělili na tři části. MHD, Ropid a veřejnou dopravu se bude zabývat Jiří Pařízek, sekci doprava TSK Jiří Nouza a zbytek, například výstavbu tunelu Blanka, bude mít zatím na starosti dosavadní radní Pavel Richter.

Jednotlivé kompetence ale ještě nemusejí být definitivní, podle Hudečka je na svém prvním zasedání musí schválit rada. „Co se dá jasně říct, jsou ti tři šéfové gescí,“ řekl Hudeček. Podle něho se zatím neví, kam budou spadat fondy Evropské unie. Zřejmě zůstanou v kompetenci současné radní Evy Vorlíčkové.

Koalice TOP 09 a ODS skončila zhruba před třemi týdny. Zastupitelstvo odvolalo primátora Bohuslava Svobodu (ODS). Skončili i zbylí radní za ODS. ODS, která vládla Praze 22 let, tak skončila v opozici. Následná koaliční vyjednávání byla neúspěšná, skončila hlavně na sporu o to, která ze stran získá primátorské křeslo.

Tomáš Hudeček (TOP 09)

Datum a místo narození: 10. května 1979, Olomouc

Vzdělání: Učitelství matematiky a geografie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci a doktorandské studium sociální geografie a regionálního rozvoje na Přírodovědecké fakultě UK.

Dosavadní funkce: Náměstek primátora Prahy, od 23. května pověřen funkcí primátora, předseda komise rady pro územní plán, místopředseda klubu zastupitelů TOP 09.

Kariéra: V roce 2003 začal pracovat na Přírodovědecké fakultě UK, kde vede přednášky z kartografických předmětů. V politice je od roku 2010, kdy byl zvolen do pražského zastupitelstva. V listopadu 2011 se stal prvním náměstkem primátora

Členství a funkce v politických stranách: Člen TOP 09 (od 2009), místopředseda pražské krajské organizace strany.

Ostatní: Je členem dozorčí rady společnosti Český Aeroholding, která sdružuje státem vlastněné firmy působící v oblasti letecké přepravy. Předsedá dozorčí radě Českého svazu tanečního sportu, je členem České geografické společnosti. Jako své zájmy uvádí sport, cestování, hudbu a kulturu.

„Moje erudice spočívá v tom, že jsem městu schopen pomoct v oblasti rozvoje dopravy, regionálního rozvoje a územního plánování,“ uvedl před časem Hudeček v Hyde Parku ČT24. Kromě aktivit na pražské radnici působí Hudeček (34) i jako vysokoškolský pedagog na Karlově univerzitě, kde se v rámci doktorského studia věnuje kartografii dopravy a dopravní dostupnosti. Již dříve se nechal slyšet, že jej primátorský post neláká.

Původně nebyl Hudeček považován za největšího favorita na nového primátora. Výrazně na sebe ale upozornil zejména během nedávných povodní, ze kterých Praha - přes kritiku ze strany některých městských částí i slovní přestřelky mezi představiteli TOP 09 a ODS - vyšla relativně dobře.