Dělníci v Českém Krumlově „lovili“ utopený most

České Budějovice – V Českém Krumlově vyzvedli vodohospodáři z Vltavy most stržený povodní, a odstranili tak z řeky poslední překážku. Stometrový úsek řeky pod zámkem ale nechávají zavřený. Musí ještě vyčistit zanesený jez a teprve poté na místo pustí vodáky. Ti teď musí lodě přenášet.

Jediný jihočeský most, který velká voda strhla, se nachází v Českém Krumlově. Před dvěma týdnu skončil díky povodním pod jelení lávkou. Dělnici se k němu dostali v silném proudu na lžíci bagru. Nejdříve odstranili poničené zábradlí, pak se jim podařilo zachytit oba konce mostu. Ocelovou konstrukci postupně pomocí jeřábu dostali ke břehu, kde ji zdvihli. Celá operace trvala téměř dvě hodiny. 

Řeka nad jezem i pod ním ale stále zůstává uzavřená, technici ještě musí vyčistit pohyblivý jez a zjistit rozsah škod. „Škody jsou především ve strojovně, která byla kompletně zaplavena,“ informuje Martin Poláček z Povodí Vltavy. 

Na stovky vodáků teď čeká zhruba čtvrtkilometrová cesta po souši. S rafty musí projít historickým centrem Českého Krumlova. „Každý vodák to zvládne, ale nikomu se pochopitelně přenášení nelíbí,“ potvrzuje Petr Janota ze Sdružení provozovatelů kempů a půjčoven lodí. 

Restaurace a obchody v okolí uzavřeného úseku jsou otevřené. Jejich majitelé přišli kvůli povodni o část tržeb, teď čekají na turisty. „Není se čeho obávat, každý může do Českého Krumlova přijet, na turisty se budeme těšit,“ říká Marek Šimon z restaurace Krumlovský mlýn.  

Radnice už také spočítala povodňové škody. Přesáhly sedmnáct milionů korun. Pokud nenastanou komplikace, vodohospodáři přepokládají, že otevřou zatím uzavřený úsek řeky v průběhu víkendu.

"Výlov" mostu v Českém Krumlově (zdroj: ČT24)