Liberec nestíhá platit za městské lázně, musí odložit prohlídky

Liberec – Prohlídky zrekonstruovaných lázní Františka Josefa I. v Liberci připravované na příští týden radnice ruší. Stavební firma totiž odmítla stavbu předat kvůli dluhu. Michal Vereščák z magistrátu přiznal, že je firma v právu a uplatnila ustanovení ve smlouvě.

Město podle Michala Vereščáka dluží stavební firmě Chládek a Tintěra Liberec 60 milionů korun a stavbaři jsou v právu, když nechtějí opravené lázně předat. „Rozhodli se uplatnit ustanovení ve smlouvě,“ konstatoval Vereščák. Liberecká radnice je zadlužená, proto má problém peníze sehnat. Většinu nákladů sice pokryje evropská dotace, z ní ale zatím přišlo pouze 26 milionů korun, dalších 120 milionů je podle Vereščáka na cestě. „Očekáváme, že dotace dostaneme do konce června a stavbu bychom přebírali do poloviny července,“ nastínil.

Z historických lázní se při rekonstrukci stal galerijní objekt. Město za stavbu zaplatilo 360 korun, část získalo jako dotaci od Evropské unie. Rekonstrukce lázní je ovšem vnímána jako kontroverzní, spory o případné předčasné přerušení prací dokonce vedly k rozpadu radniční koalice vedené Janem Korytářem. Zakázku prověřovala i Regionální rada Severovýchod, která nakonec snížila přislíbenou dotaci o deset milionů.

Městské lázně patří k nejcennějším libereckým památkám. Postaveny byly v letech 1900 až 1902 podle projektu vídeňského architekta Petra Paula Branga. Stavbaři se při rekonstrukci ve spolupráci s architekty a památkáři snažili zachovat co nejvíce původních prvků. Pod nevzhlednými kachličkami objevili původní sloupy i kamenné obklady, doplněno a zrestaurováno bylo původní kovové zábradlí, vitráže, ale také dveře a některá okna. V některých částech jsou původní secesní keramické dlažby. V lázních bude mít Oblastní galerie v Liberci zhruba dvakrát víc výstavních prostor než v současné novorenesanční budově postavené v letech 1871 až 1872 továrníkem Johannem Liebiegem.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)