Pardubice staví školku za peníze z hracích automatů

Pardubice - Rozšířit kapacity mateřských škol plánuje pardubický magistrát, použít na to chce peníze, které vybral od provozovatelů výherních automatů. Město v tom vidí jednu z možností, jak výtěžek z kontroverzní a často kritizované živnosti efektivně využít.

Při letošním zápisu chybělo v pardubických mateřinkách na tři sta míst. „Proto jsme se rozhodli ještě během prázdnin vytvořit jednu mateřskou školu, a to při základní škole Ohrazenice. Mělo by tam vzniknout padesát nových míst,“ upřesnil náměstek pardubické primátorky Jindřich Tauber (ČSSD).

Na novou školku chce město přestavět současné družiny a třídy pro prvňáky. Poslouží přitom peníze vybrané z výherních hracích automatů. „Momentálně je alokováno 2,2 milionu korun. Částka není konečná, pravděpodobně se ještě o něco navýší,“ řekla primátorka Štěpánka Fraňková (SPP).

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Dvě nové třídy pro předškoláky chtějí v Ohrazenicích otevřít do konce září. Zápisy dětí do nové školky budou mít stejná pravidla jako jinde. Podobná proměna čeká do roka i základní školu na Dubině. Také tam by mohl posloužit výtěžek z hracích automatů.

Od začátku roku do května Pardubice vybraly od provozovatelů automatů 23 milionů korun. Počty hracích přístrojů tu na rozdíl od jiných měst nijak neomezují. „Stav jsme nechali takový, jaký byl, s tím, že nechceme rozšiřovat počty,“ uvedla Fraňková. Podle vedoucího ekonomického odboru Václava Brože se ale podle klesajících příjmů dá usuzovat na meziroční pokles počtu výherních přístrojů.