Pardubický fond půjčil miliony. Teď dluží sám za Machoňovu pasáž

Pardubice - Pardubická firma Rozvojový fond, kterou vlastní město, se dostala do druhotné platební neschopnosti. Nejprve pomohla s dluhem hokejovému klubu, a teď sama dluží peníze. Radnice jí poskytla půjčku. Podle některých zastupitelů je to ale skrytá podpora hokejového klubu.

Rozvojový fond se dostal do problémů poté, co pomohl z větší části soukromému hokejovému klubu. Ten teď Rozvojovému fondu dluží více než 17 milionů korun za pronájem zimní arény. Sám Rozvojový fond teď ale dluží stavební firmě 13 milionů za rekonstrukci historické Machoňovy pasáže. Přestože by tedy peníze potřeboval, dluh hokejovému klubu, který vlastní milionář Roman Šmidberský, rozložil do splátek.

Zadluženému fondu půjčila 10 milionů radnice

„Je to částka, která nám dělá lehký problém v cash-flow, který my samozřejmě vyrovnáme v průběhu dvou až tří měsíců v příjmech,“ uvedl Martin Charvát, ředitel, Rozvojový fond Pardubice a. s. Aby se fond vyhnul ekonomické propasti, radnice mu půjčila 10 milionů korun. Někteří zastupitelé celý tento postup kritizují. „Je to v podstatě skrytá dotace, je to neoprávněná výhoda oproti ostatním sportovním klubům,“ uvedl Libor Slezák (TOP 09), radní Pardubic.

Jinak to ale vidí primátorka Pardubic. „Nevidím žádný problém, ani s veřejnou podporou, vše opravdu bylo na blahovůli zastupitelstva,“ uvedla Štěpánka Fraňková (SPP), primátorka Pardubic. Celou záležitostí se bude o víkendu zabývat i sportovní komise města. Někteří členové radnici otevřeně kritizují. „To je precedens, ke kterému nemělo dojít, a není to první precedens, je to několikátý. Není to úplně v pořádku,“ uvedl Pavel Studnička (KSČM), člen sportovní komise města, zastupitel Pardubic.

Z větší části soukromý hokejový klub podporuje i další městská firma - například kauci 7 milionů korun za extraligovou licenci uhradily Služby města Pardubic.

Rozvojový fond Pardubice je v druhotné platební neschopnosti (zdroj: ČT24)