Zlíchovskému lihovaru spadla další část

Praha – Část ruiny bývalého lihovaru na pražském Zlíchově se brzy ráno zřítila. Hasiči místo zajistili a prohledali, v opuštěném areálu zřejmě nikdo nebyl. Co se teď stane se zbytky starého lihovaru, rozhodne statik.

Části starého lihovaru na Zlíchově spadly už v minulosti, další kus se poroučel k zemi dnes ráno. „My jsme provedli zajištění místa a ohraničení páskou proti vstupu,“ řekl vyšetřovatel Hasičského záchranného sboru Libor Hladík. Hasiče v opuštěném areálu vystřídali pražští strážníci se psy, kteří zbořeniště prohledali. „Prohledali lokalitu s výsledkem negativním, takže naši psi neodhalili, že by měl být v sutinách někdo zahalen,“ uvedla mluvčí městské policie Jana Přikrylová.

Co bude se zbytky lihovaru dál, rozhodne městský statik, kterého hasiči po posledním pádu přivolali, upozornil Libor Hladík. Jeho rozhodování ale nebude snadné, část lihovaru je totiž památkově chráněna. Samotné budovy se ale ochrana netýká, podle policejní mluvčí Evy Kropáčové byla určena k demolici.

Lihovar Zlíchov představuje jeden ze základů průmyslové oblasti v okolí smíchovského nádraží, současný areál vznikl podle Národního památkového ústavu v roce 1880, první zmínky o něm jsou dokonce starší než železnice, jsou ze 30. let předminulého století. Výroba v lihovaru skončila v roce 2000. Od roku 2002 získaly destilovna a komín lihovaru památkovou ochranu, podle NPÚ dnes patří k nejohroženějším památkám v Česku.