Na severočeskou trať poškozenou povodní se vlaky nedostanou celý rok

Liberec – Vlaky z Liberce do České Lípy opět pojedou nejdříve před Vánoci. Správa železniční dopravní cesty zatím neví, jak dlouho potrvá oprava povodňových škod, České dráhy počítají s provozem náhradních autobusů až do konce platnosti letošního jízdního řádu v polovině prosince. Práce na trati zatím nemohly začít, protože nestabilní svah pod ní se stále hýbe.

Většinu povodňových škod na železnici Správa železniční dopravní cesty rychle odstranila, ale několik tratí je poškozeno příliš těžce a opravy potrvají několik měsíců. Největší škody způsobily rozvodněné potoky na trati Liberec–Česká Lípa poblíž Rynoltic. Na 70 metrech voda podemlela traťový spodek, koleje tak visí ve vzduchu. Narušený svah je stále nestabilní a dále ujíždí. „Na místě jsou geologové, kteří posuzují situaci a měli by navrhnout řešení,“ řekl mluvčí SŽDC Jakub Ptačinský.

Oprava zřejmě bude náročná, pravděpodobně bude nutné úsek znovu postavit a přidat opatření proti případným dalším sesuvům, například opěrnou zeď. Možná bude třeba poškozený úsek přemostit. Náklady na opravu budou v takovém případě v řádech desítek milionů korun, odhadl mluvčí Ptačinský. Jak dlouho vše potrvá, nedokázal odhadnout.

Časový výhled však už učinily České dráhy, které v poškozeném úseku provozují regionální i dálkovou dopravu. Podle mluvčího drah Radka Joklíka budou náhradní autobusy jezdit nejméně do prosince. ČD zavádějí zvláštní jízdní řád, který zohlední provoz náhradní autobusové dopravy. „Z důvodu odlišné jízdní doby bude platit odlišný výlukový jízdní řád náhradní autobusové dopravy, cestující by tento fakt měli při plánování cest zohlednit,“ doporučila mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová. Autobusy jezdí místo osobních vlaků v úseku Křižany–Jablonné v Podještědí, rychlíky nahrazují v celém úseku z Liberce do Jablonného.