Pokuta pro Budějovice za tendr na IT platí, potvrdil šéf ÚOHS

Brno/České Budějovice – Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj zamítl rozklad českobudějovické radnice, kterým se chtěla odvolat proti pokutě 1,3 milionu korun. Úřad pokutu udělil za přidělení smlouvy na provoz serverů pražské IT firmě bez soutěže. Město tak učinilo dvakrát, kvůli kontraktu z roku 2010 stíhá policie budějovického primátora Juraje Thomu.

Smlouvu na zajištění IT služeb uzavřely České Budějovice s firmou Bit servis v roce 2007, o tři roky později město kontrakt dodatkem prodloužilo. V obou případech se tak stalo v jednacím řízení bez uveřejnění. Podle ÚOHS však na to město nemělo nárok. „Jednací řízení lze použít za situace, kdy zadavatel prokáže, že existuje pouze jediný dodavatel, který je z výše uvedených zákonem stanovených důvodů schopen plnit předmět veřejné zakázky. Existence jediného dodavatele však nelze vztáhnout pouze na území České republiky,“ uvedl předseda antimonopolního úřadu.

České Budějovice tak musí zaplatit pokutu 1,3 milionu korun, radnice neuspěla s námitkou, že v letech 2007 a 2010 postupovala stejně jako v minulosti. „Stalo se tak v roce 1999, kdy došlo k uzavření první smlouvy s uvedenou společností. I v roce 2004, kdy byla platnost původní smlouvy - rovněž bez nového zadávacího řízení - prodloužena o tři roky. Tuto skutečnost však ÚOHS ve svém výkladu přehlíží,“ tvrdil magistrát.

Kvůli dodatku, který město prodloužilo firmě Bit servis smlouvu v roce 2010, stíhá policie primátora Juraje Thomu (hnutí Občané pro Budějovice – HOPB) ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Primátor prý překročil svoji pravomoc tím, že přidělil nadlimitní zakázku bez výběrového řízení a městu učinil smluvní závazek 37 milionů korun a způsobil devítimilionovou škodu. Policie primátora obvinila loni v září, v prosinci státní zastupitelství stíhání zastavilo, policisté ho ale v květnu obnovili. Thoma tvrdí, že obvinění jsou nepravdivá.