Koupaliště jsou prázdná, počasí netáhne zákazníky ani provozovatele

Klatovy – Déšť, zatažená obloha a navíc opakované záplavy – počasí na počátku letošního léta příliš nepřeje rekreačnímu koupání. Mnoho koupališť proto zůstává uzavřeno, pro další našly obce provozovatele jen stěží.

Tropické teploty, které v Česku panovaly pouhý týden, sice přivedly lidi na koupaliště, ale často bylo nutné nejprve hledat, která jsou otevřená. Areálům totiž chyběli nájemci. Některé obce nakonec nabídly nájem koupaliště zdarma. „Neplatí nájem, platíme mu rozbory vody a chemii,“ popsala starostka Kanic na Klatovsku Marie Ptáková.

I tam, kde provozovatel nájemné platí, musí obce na koupaliště přispívat. „Když je v červenci a srpnu horší počasí, tak se doplácí v průměru 30 až 40 tisíc za sezonu,“ upozornil starosta Dolan Václav Zeman.

Problémy jsou i tam, kde se lidé nekoupou v obecních nádržích, nýbrž v přírodě. Například v jižních Čechách se vzorky, které určí, zda je voda na přírodních koupalištích kvalitní, začnou odebírat až příští týden. Hygienici zatím před koupáním v řekách či na přehradách varují – ve vodě stále mohou být zbytky toho, co velká voda vzala. „Voda může být kontaminována mikrobiálním, parazitálním a dalším znečistěním. Průhlednost je naprosto nulová, voda je zakalená,“ varoval František Kotrba z Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje.

Veronika Kabátová a Zdeněk Mlnařík o koupalištích (zdroj: ČT24)