Policie opevňuje Budějovice. Zda bude další demonstrace, ještě neví

České Budějovice – Že v sobotu v Českých Budějovicích vypukne další demonstrace podobná té, která skončila minulý víkend násilím na sídlišti Máj, očekává jihočeská policie. Jistě to ale neví, její konání zatím nikdo neohlásil. Přesto policie v jihočeské metropoli posiluje své pozice, v sobotu přijedou i policisté z jiných krajů. Vedení města potom občany vyzvalo, aby se neúčastnili „akcí organizovaných či manipulovaných extrémistickými skupinami“.

Akce, která by mohla navázat na protiromský protest z minulého týdne, by se podle spekulací mohla konat v sobotu odpoledne. „Obyvatele města tak informujeme o větším počtu policistů, kteří budou v tento den vykonávat svou činnost a plnit úkoly v Českých Budějovicích. Především se tato informace vztahuje k sídlišti Máj, jeho přilehlému okolí a také k náměstí Přemysla Otakara II.,“ uvedla policejní mluvčí Lenka Holická.

V případě, že by došlo ke střetům demonstrantů s policisty, náhodní kolemjdoucí by se jim měli zdálky vyhnout, upozornila policie. „Pokud by mělo dojít ke střetu policistů s lidmi, dopouštějícími se protiprávního jednání, vyhněte se místům zásahu. V minulém týdnu došlo ke zranění osob, které zákroku přihlížely a zapletly se do davu, proti kterému byl zákrok prováděn. Mezi přihlížejícími byli i lidé s malými dětmi či senioři neuvědomující si, že v této situaci vystavují sami sebe riziku zranění,“ upozornila Holická.

Situací se zabývalo také vedení města. Společnou výzvu vydali budějovičtí radní a předsedové zastupitelských klubů. „Společně se obracíme na všechny občany našeho města s výzvou a prosbou, aby svojí neúčastí a nepodporou akcí organizovaných či manipulovaných extrémistickými skupinami v našem městě o nadcházejícím víkendu dali jasně najevo, že jakékoliv projevy extremismu, ať již pravicového, nebo levicového, do našeho města nepatří a odsuzujeme je,“ uvedli zastupitelé a radní.

O situaci a vztazích mezi obyvateli na sídlišti Máj mohou obyvatelé Českých Budějovic přijít diskutovat příští úterý. Debata za účasti špiček města a zástupců policie začne v 17 hodin ve Sportovní hale.

Minulou sobotu skončilo násilnostmi zprvu klidné setkání, které mělo poukázat na problematické vztahy s romskou komunitou na budějovickém sídlišti Máj. Pořadatelé reagovali na incident, kdy přetahování dvou dětí na sídlištním hřišti skončilo rvačkou jejich rodičů. „Případem se stále zabývají českobudějovičtí kriminalisté, kteří ve věci zahájili úkony trestního řízení a to pro podezření ze spáchání přečinu výtržnictví,“ podotkla policejní mluvčí. Účastníci demonstrace se zprvu sešli na náměstí Přemysla Otakara II., později však vyrazili na sídliště do míst, kde probíhalo romské shromáždění. Pochod zastavila policie, potom vypukly potyčky, při kterých utrpělo zranění deset lidí.

Jihočeské policejní vedení později oznámilo, že akci považuje za úspěšnou, ačkoli přiznalo, že násilný střet neočekávali. Ředitel Agentury pro sociální začleňování Martin Šimáček považuje za původce situace budějovickou radnici. Upozornil, že ve městě selhává politika bydlení pro sociálně vyloučené skupiny.