Želvám z pražské zoo pomohou filmaři i Seychely

Praha – Dva mimořádné donátory získal pavilon želv pražské zoologické zahradě, který poškodila počátkem června povodeň na řece Vltavě. Pomoc s jeho opravou přislíbil při své návštěvě Česka James Mancham, historicky první prezident Seychel, odkud většina želv obrovských pochází. Finanční podporu potom želvám poskytnou i autoři snímku Aldabra, který dokumentuje původní životní prostředí těchto plazů.

Velká voda byla letos k pavilonu želv v pražské zoo sice milosrdnější než v roce 2002, hladina přesto dosáhla až pod střechu a rozbila skla. „Když jsme se vrátili, bylo potřeba odklidit bahno, všechen písek, vypustit vodu, umýt stromy,“ předkládá výčet prací v pavilonu želví ošetřovatelka Natálie Velenská. „Teď dokončují elektriku, čekáme, až nám sem vrátí skla. Jakmile budou skla zpátky, tak se želvy vrátí domů, přibližně do měsíce,“ dodává s tím, že nyní všech třináct želv zůstává ve venkovním areálu.

Pomoc želvám přislíbil i první prezident Seychel James Mancham; právě z afrického souostroví jedenáct ze třinácti pražských exemplářů pochází. „U nás máme hodně řekněme bohatých lidí, proto jsme si řekli, že je požádáme, aby podpořili želvy pražské zoo,“ uvedl při návštěvě pražské zoo.

Seychely podpoří pražské želvy (zdroj: ČT24)

Podpořit pražské želvy chtějí taky filmaři. Po dlouhých letech vyjednávání a šesti týdnech natáčení se českému štábu jako jedinému na světě podařilo dostat na neobydlený seychelský ostrov Aldabra a natočit tam stejnojmenný 3D film.

„Mysleli jsme si, že želva bude ideální herec, ale Murphyho zákon funguje tak, jak funguje,“ řekl k natáčení režisér Steve Lichtag. „V momentě, kdy chcete, aby želva stála, rozběhne se, když chcete natočit, jak chodí, tak se vám ani nehne.“ Snímek se divákům představí v premiéře v říjnu. Pokud bude finančně úspěšný, tvůrci chtějí věnovat část výtěžku na podporu pražského pavilonu i na zachování ostrova Aldabra.