Přívalový déšť poškodil komunitní centrum v Nové Vsi, na opravu nemá

Nová Ves (Liberecko) – Hledání nového sídla hrozí centru Advaita z Nové Vsi na Liberecku, které pomáhá drogově závislým lidem s návratem do běžného života. Budovu, kde sídlí, poškodily přívalové deště. Centrum přitom sotva má peníze na provoz. Naději přesto má, pomoci by mohla obec i kraj.

Prudký déšť proděravěl střechu domu centra Advaita v Nové Vsi, které pomáhá drogově závislým lidem, zničil jeden z pokojů, podkrovní dílny a především ještě více znejistil další existenci centra. Nemá peníze na rekonstrukci, problémy se střechou navíc jen zdůraznily dlouhodobý nedostatek financí na provoz. Centrum ale doufá, že v Nové Vsi bude moci zůstat. „Obyvatelé nás vítají a jsou rádi, že tam jsme, tak bychom tam terapeutickou komunitu rádi provozovali dál,“ uvedla ředitelka sdružení Advaita Olga Merglová.

Šanci na zlepšení však centrum má. Budova, kde sídlí, patří obci, která opravu nevyloučila. „Rozhodující slovo dostane projektant,“ řekl starosta Jaroslav Müller, podle kterého by oprava mohla stát 1,5 milionu korun. Možné řešení dalších problémů potom nabízí dotační titul, který plánuje Liberecký kraj. „Vedle azylových domů bychom myslím mohli zařadit i terapeutickou komunitu v Nové Vsi,“ uvedl krajský radní pro sociální oblast Petr Tulpa. Dotace však začne kraj proplácet až příští rok.

Michal Jemelka o komunitním centru v Nové Vsi (zdroj: ČT24)